Вибори
12:02 26.11.2018

Після запровадження воєнного стану в Україні буде заборонено проводити вибори і масові зібрання

3 хв читати
Після запровадження воєнного стану в Україні буде заборонено проводити вибори і масові зібрання

В умовах воєнного стану (ВС) в Україні заборонено проводити вибори та масові акції.

Згідно із законом про правовий режим воєнного стану, заборонено проведення виборів президента, Верховної Ради та органів місцевого самоврядування, а також проведення страйків, масових зібрань, акцій, проведення референдумів, внесення змін до Конституції.

У період ВС не можуть бути припинені повноваження президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, омбудсмена, а також судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування.

У разі закінчення терміну повноважень президента під час воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на посаду нового глави держави, обраного після скасування ВС.

Запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму ВС буде військове командування з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, військовими адміністраціями.

За рішенням президента України на територіях із воєнним станом можуть створюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації.

Військове командування в місцевостях, де запроваджено ВС, може обмежувати конституційні права та свободи громадян, а також права і законні інтереси юридичних осіб, що має бути передбачено указом президента про запровадження воєнного стану.

Такими обмеженнями можуть бути: посилена охорона та особливий режим роботи важливих об'єктів національної економіки та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення; запровадження трудової повинності; використання потужностей і трудових ресурсів підприємств та організацій усіх форм власності для потреб оборони; примусове відчуження майна приватної або комунальної власності; вилучення майна держпідприємств для потреб держави в умовах ВС.

Крім того, можливе запровадження комендантської години, особливого режиму в'їзду-виїзду, обмеження свободи пересування фізичних осіб, а також руху транспортних засобів, перевірки документів, огляд речей.

Може бути рішення про примусове оселення (інтернування) громадян іноземної держави, яка загрожує нападом або здійснює агресію проти України.

Військове командування може також порушувати питання про заборону діяльності політичних партій, громадських об'єднань, якщо вона спрямована на порушення суверенітету, територіальної цілісності держави, підривання її безпеки, пропаганду війни.

В умовах ВС може бути обмежено або заборонено вибір місця перебування чи проживання на відповідній території, обмежено проходження невійськової служби громадянами, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в силових органах.

Можливе запровадження заборони на торгівлю зброєю, сильнодійними речовинами, алкогольними напоями, для фізичних та юридичних осіб - військово-квартирна повинність з розквартируванню військовослужбовців.

Заходи правового режиму ВС вводяться згідно з типовим планом, який має бути затверджений Кабінетом Міністрів.

Згідно із законом, після рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) про необхідність запровадження воєнного стану президент України видає відповідний указ, які має бути негайно оприлюднений через ЗМІ.

Після оприлюднення указу глави держави про запровадження воєнного стану Верховна Рада збирається на засідання у дводенний термін без скликання і розглядає питання про затвердження указу президента. При цьому указ президента має містити обґрунтування необхідності запровадження ВС, межі територій, де вводиться таке положення, вичерпний перелік конституційних прав і свобод громадян, юридичних осіб, які будуть тимчасово обмежені у зв'язку з ВС із зазначенням терміну дії цих обмежень.

Крім того, указ має містити завдання військового командування, військових адміністрацій, органів державної влади і місцевого самоврядування, а також суб'єктів забезпечення цивільного захисту.

Наразі не оприлюднено указ президента України Петра Порошенка про запровадження в Україні воєнного стану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Кабмін заборонив усі види реклами грального бізнесу

Росіяни 23 рази обстріляли вісім громад у Сумській області

Українська авіація і ракетні війська завдали удару по 24 місцях скупчення противника - Генштаб ЗСУ

На Лиманському, Сіверському, Курахівському, Краматорському, Оріхівському та Придніпровському напрямках ситуація залишається стабільно напруженою - Генштаб ЗСУ

Генштаб ЗСУ: на Покровському, Куп'янському, Харківському та Времівському напрямках відбулося 42 бойові зіткнення

Окупанти за добу завдали 2 ракетних і 43 авіаудари по Україні - Генштаб ЗСУ

Міноборони виступило з роз'ясненням щодо прийому інструкторів із країн-партнерів

Умеров закликав надати Україні дозвіл використовувати західну зброю на більшу відстань

Україна уклала двосторонню угоду про безпеку з Іспанією

Україна найближчим часом підпише безпекову угоду з Литвою - розмова Зеленського й Науседи

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА