RU
 

Виявлено небезпечну особливість нового штаму COVID

Корреспондент.net,  31 січня 2021, 12:06
0
1791
Виявлено небезпечну особливість нового штаму COVID
Фото: Getty
Вакцина від коронавірусу може незабаром виявитися марною

Існує "велика ймовірність" того, що нові варіанти коронавірусу згодом можуть зробити вакцину компанії неефективною, кажуть дослідники.

Новий південноафриканський штам коронавірусу виявився більш стійкий до антитіл, показали дані клінічних випробувань двох вакцин проти COVID-19, пише Reuters 31 січня.

Нова інформація означає, що людина, яка отримала вакцину, набагато менше захищена від зараження південноафриканським штамом при контакті з ним.

Вакцини від Novavax Inc і Johnson & Johnson виявилися значно менш ефективними в запобіганні COVID-19 в учасників випробувань в Південній Африці, де потужний новий варіант вірусу вже набув значного поширення в порівнянні з країнами, де ця мутація все ще рідкісна.

Вакцина від Novavax в цілому ефективна на 50% для запобігання COVID-19 серед людей в Південній Африці.

Головні вакцини від COVID: ефективність і відмінності

Компанія Johnson & Johnson заявила, що один прийом вакцини проти коронавірусу був у цілому на 66% ефективним на трьох континентах, але існували великі відмінності по регіонах. У Сполучених Штатах, де про південноафриканський варіант було вперше повідомлено цього тижня, ефективність досягла 72% в порівнянні з лише 57% в Південній Африці, де новий варіант, відомий як B 1.351, становив 95% випадків COVID.

Науковий співробітник медичного центру медичного факультету Гарвардського університету, який допомагав розробляти вакцину J & J, доктор Ден Баруш зазначив, що зараз існує широкий спектр нових варіантів Covid, в тому числі в Бразилії, Південній Африці і навіть в США, які в значній мірі стійкі до антитіл, викликаним вакциною.

Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла зазначив, що існує "велика ймовірність" того, що нові варіанти коронавірусу згодом можуть зробити вакцину компанії неефективною.

При цьому вчені зазначили, що найкращий спосіб запобігти подальшій еволюції вірусу - зупинити його розмноження. А це значить, вакцинацію людей потрібно проводити якомога швидше.

Зазначимо, що Всесвітня організація охорони здоров'я закликала розвинені країни уповільнити свої кампанії щодо вакцинації населення.

Детально про нові штами коронавірусу в матеріалі Більш заразні і смертоносні.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Коронавірус
AstraZeneca відкликає свою вакцину проти COVID-19 у всьому світі
Вчені розробили універсальну вакцину від коронавірусу - The Guardian
ВООЗ планує підписати угоду що запобігання пандемій
За тиждень від COVID-19 і грипу в Україні померли 28 людей
В Україну завезли 254 тис. доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
СПЕЦТЕМА: Коронавірус
ТЕГИ: вакцинапандемиявакцинация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі