11:32 06.12.2019

Майже половина українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією з використанням місцевих бойовиків - опитування

2 хв читати
Майже половина українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією з використанням місцевих бойовиків - опитування

 45,3% українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією проти України з використанням місцевих бойовиків, свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Зокрема, відповідаючи на запитання, як ви визначили би конфлікт на Донбасі, 45,3% респондентів відповіли, що це агресія РФ проти України з використанням місцевих бойовиків, 17,4% відповіли, що це внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія, 12,9% - це війна Росії із Заходом на території України, 11,7% - це внутрішній громадянський конфлікт в Україні, 1,8% - інше, а 10,9% не змогли відповісти.

На запитання, в чому полягає мета російського вторгнення на Донбас, 30,2% відповіли, що це підкорення української держави і включення її в сферу російського впливу, 17,7% - приєднання до РФ південних і східних областей України, 9,8% - використання засобів зовнішньої агресії для зміцнення режиму Кремля і приборкання внутрішньої російської опозиції, 9,2% - захист російськомовного населення, 7,6% - подолання наслідків розпаду СРСР і визнання Росії величною світовою державою, 3% - інше, а 22,6% не змогли відповісти на запитання.

На запитання, у чому полягає сенс українського опору російській агресії та боротьби з "місцевими збройними угрупованнями Донбасу", 39,4% відповіли, що у відновленні територіальної цілісності й суверенітету України на міжнародно-визнаних кордонах, 31,2% - війна за державну незалежність і право українського народу самостійно визначати своє майбутнє, свою внутрішню та зовнішню політику, 4,6% - захист євроінтеграційного руху і демократичних перетворень України, 2,5% - приборкання українських політсил проросійської орієнтації, 1,3% - інше, а 21,1% не змогли відповісти.

Водночас на запитання, яка головна мета боротьби "сепаратистів" на Донбасі, 28,7% відповіли, що - просто заробіток грошей, які Росія платить учасникам бойових дій, 16,7% - об'єднання з Росією, 11,4% - перерозподіл власності на свою користь, 9,5% - опір нав'язуванню української ідентичності російськомовному населенню, 9% - захист місцевого населення від загрози знищення з боку "бандерівців", 3,2% - реставрація форм життя радянських часів, 0,6% - інше, а 20,9% не змогли відповісти.

Опитування проводилося з 4 до 19 листопада 2019 року. Загалом було опитано 2041 респондента у всіх областях України, крім окупованих територій АР Крим і Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА