15:17 06.05.2020

СБУ в I кварталі 2020 року нейтралізувала понад 100 кібератак на держустанови, більшість з яких здійснюють російські хакери

2 хв читати
СБУ в I кварталі 2020 року нейтралізувала понад 100 кібератак на держустанови, більшість з яких здійснюють російські хакери

Фахівці Служби безпеки України нейтралізували 103 кібератаки на інформаційні ресурси державних органів влади протягом першого кварталу 2020 року.

"Починаючи з березня значна кількість атак відбувається проти відомств, які забезпечують боротьбу з COVID-19 - протидії таким атакам приділяється особлива увага", - повідомляє в середу прес-центр СБ України.

У спецслужбі уточнюють, що з початку карантину хакерські угруповання, зокрема, масово направляють на поштові скриньки державних установ електронні листи на тему коронавірусу. До електронних листів насправді прикріплені файли зі шкідливим програмним кодом, який активізується при відкриванні листа.

"Більшість хакерських атак скерована російськими спецслужбами, які намагаються отримати віддалений доступ до комп'ютерів українських держорганів. Потім вони планують спотворювати чи знищувати дані, поширювати фейки нібито від імені держструктур, а також дискредитувати дії української влади", - інформують у СБУ.

Загалом у січні-березні СБУ припинила роботу майже 2 тисяч веб-ресурсів, які хакери використовували для здійснення кібератак.

За зібраними матеріалами відкрито 117 кримінальних проваджень, зокрема 42 за фактами несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем і комп'ютерних мереж (статті 361, 362 КК).

Крім того, СБУ направила в органи державної влади методичні рекомендації: як дотримуватися кібернетичної та інформаційної безпеки.

"СБУ закликає користувачів не відкривати листи з додатками від невідомих адресатів, обов'язково перевіряти їх за допомогою антивірусних програм і дотримуватися правил кібергігієни", - наголосили в спецслужбі.

У СБУ також нагадали, що станом на 4 травня за період дії карантинних заходів кіберфахівці СБУ заблокували понад 2,1 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією більше ніж 900 тис. користувачів, викрили 301 інтернет-агітатора, які поширювали різні фейки про епідемію COVID-19.

Раніше глава СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України пропозиції продовжити санкції стосовно російських соцмереж "Одноклассники" та "ВКонтакте" й інших веб-ресурсів і програмних продуктів РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На полях Азійського саміту Зеленський обговорив із міністром оборони США посилення української ППО та коаліцію F-16

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

Війна з Китаєм не є неминучою, незважаючи на зростаючу напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - глава Пентагону

Україна має підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру

У Чорному морі перебувають три кораблі РФ, зокрема один носій "Калібрів"

Міністр оборони Китаю заявляє про відсутність поставок зброї Росії

Сили оборони за добу ліквідували 1080 окупантів

Китайський безекіпажний космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця для історичної місії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА