Доступність посилання

ТОП новини

Російського посла викликали в МЗС Сербії через допис Захарової


Допис Марії Захарової викликав різку реакцію сербських політиків, включаючи самого Александра Вучича (на фото)
Допис Марії Захарової викликав різку реакцію сербських політиків, включаючи самого Александра Вучича (на фото)

Російського посла Олександра Боцан-Харченка запросили 7 вересня в МЗС Сербії для усного роз’яснення ситуації з публікацією у фейсбуці офіційного представника російського зовнішньополітичного відомства Марії Захарової про візит президента Сербії Александра Вучича в США, пише російське державне агенство новин агентство «РИА Новости».

Захарова 5 вересня опублікувала фото Вучича в Овальному кабінеті Білого дому – на ньому сербський президент сидить на стільці навпроти президента США Дональда Трампа, який сидить в кріслі за столом.

Це фото раніше опублікували в соцмережах низка російських блогерів, іноді доповнюючи його коментарями про те, що Вучича, на їхню думку, в Білому домі «принизили».

Захарова разом із фото Вучича розмістила скріншот кадру з фільму «Основний інстинкт», на якому Шерон Стоун сидить в позі «нога на ногу», і розмістила такий коментар: «Якщо вас покликали в Білий дім, а стілець поставили так, як ніби ви на допиті, сідайте як на фото # 2. Ким би ви не були. Просто повірте».

Допис Захарової викликав різку реакцію сербських політиків, включаючи самого Вучича. Зокрема, директор канцелярії по Косову і Метохії при уряді Сербії Марко Джурич написав у твіттері, що сербський президент «не сказав жодного поганого слова проти Росії, навіть на цьому місці».

Вдень 6 вересня Захарова додала до свого допису постскриптум і заявила, що її неправильно зрозуміли. За словами речниці МЗС Росії, йшлося про «неприйняття зверхнього ставлення з боку «виняткових».

7 вересня інцидент прокоментував прессекретар російського президента Дмитро Пєсков: «Можливо, дійсно виникло непорозуміння, в зв’язку з деякими формулюваннями, я знаю, що моя колега принесла вибачення, виходимо з того, що ні в кого не буде залишатися сумнівів у прихильності і в глибокій повазі в цілому і до керівництва Сербії зокрема».

«Наші дружні, партнерські відносини, стратегічне партнерство з Сербією є одним з найважливіших пріоритетів нашої зовнішньої політики. Сербський народ – це братній для нас народ. Усі без винятку в керівництві РФ на експертному рівні є прихильними до подальшого розвитку нашого партнерства», – сказав речник Кремля.

Під час недавнього візиту Вучича і прем’єр-міністра Косова Авдуллаха Хоті до Вашингтона за посередництва США було підписано угоду про нормалізацію економічних відносин між Косовим і Сербією. При цьому Вучич підкреслив, що це не означає визнання Белградом незалежності Косова, що проголосило незалежність в 2008-му.

Сербія не запроваджувала санкції проти Росії, на відміну від більшості інших країн – кандидатів на членство в ЄС. Як правило, сербські представники в ООН голосують солідарно з Росією, в тому числі і з питання про анексований Росією Крим. Александар Вучич був одним із небагатьох іноземних гостей на параді Перемоги 24 червня цього року в Москві.

XS
SM
MD
LG