Доступність посилання

ТОП новини

«Ініціатива трьох морів»: в інтересах України якнайшвидше долучитися – експерти


Польща. Варшавський саміт Тримор'я. 2017 рік
Польща. Варшавський саміт Тримор'я. 2017 рік

17 вересня у румунській столиці, Бухаресті, засідають очільники країн-членів «Ініціативи трьох морів» або ж «Тримор’я». Цей спільний проект Польщі та Хорватії охоплює країни, розташовані між Балтійським, Чорним та Адріатичним морями: три країни Балтії, Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Австрію, Хорватію, Словенію, Румунію та Болгарію. Всі ці країни є членами ЄС, а також НАТО, за винятком Австрії. Україна дотепер не виявила зацікавленості у співпраці з «Тримор’ям», хоча ця ініціатива може бути проміжною ланкою в її євроінтеграції, заявили українські експерти на дискусіях, організованих Центром «Нова Європа»

На установчі збори ініціативи «Тримор’я» у 2016 році було запрошено Україну, але з Києва ніхто не прибув, як і минулого року на саміт у Варшаві. Натомість, на варшавському саміті перед «триморцями» виступив президент США Дональд Трамп, визнавши важливу роль цієї ініціативи у трансатлантичних стосунках.

І в Україні питання розвитку гірських територій має пріоритетне значення, згідно з державною програмою регіонального розвитку до 2020 року
Тетяна Лавенюк

На сьогодні пріоритетами «Тримор’я» є інфраструктура та взаємозв’язок: серед майже 150 потенційних інфраструктурних проектів у рамках «трьох морів» основними названі ті, що стосуються розвитку енергетичної інфраструктури за віссю «Північ – Південь». Це дозволить створити регіональну «газову мережу» та зменшити залежність ЄС від Росії у газовій сфері, наголосила експерт Центру «Нова Європа» Тетяна Левонюк.

Ще один важливий напрямок – підтримка бізнесу та заохочення інвестицій: як повідомив посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану, в рамках бухарестського саміту працює бізнес-форум за участю не лише країн «Ініціативи трьох морів», а і держав-сусідів. Угода про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом відкриває ширші можливості для представлення українського бізнесу на європейському ринку, зазначив посол.

«Тримор’я» як проміжна ланка української євроінтеграції

Той факт, що дотепер Україна, принаймні на офіційному рівні, не бере участі у транснаціональних програмах «Тримор’я», фахівці називають помилкою. Адже проекти у його рамках мають за мету пожвавити регіональне співробітництво, модернізуючи транспортні коридори, оновлюючи інфраструктуру і маючи політичну волю та інвестиції на здійснення цих проектів, зазначають фахівці.

«Україна і «Тримор’я» можуть співпрацювати, серед іншого, у рамках так званого «Карпатського макро-регіону», про розвиток якого дбає ініціатива. Серед пріоритетів тут – будівництво доріг, відкриття нових пунктів пропуску на кордонах, «зелене світло» для бізнесу. Нагадаю, що і в Україні питання розвитку гірських територій має пріоритетне значення, згідно з державною програмою регіонального розвитку до 2020 року», – повідомила Радіо Свобода Тетяна Лавенюк.

Поліпшити прикордонну інфраструктуру і привести до європейських стандартів переходи на кордонах України з Польщею, Словаччиною, Румунією й Угорщиною пропонує і екс-посол України в Хорватії (2006–2009 роки) Маркіян Лубківський. Він також вважає, що українці мали би брати участь у тих проектах «Ініціативи трьох морів», які передбачають розвиток транспортних коридорів.

Транспортні коридори поєднають Україну з центральною та західною Європою

«Транспортні коридори поєднають Україну з центральною та західною Європою, з одного боку, а з другого – сприятимуть розвиткові транспортних магістралей усередині країни», – вважає Лубківський.

Радник голови Верховної Ради України Остап Кривдик зауважує: Україна повинна докласти зусиль для отримання статусу спостерігача та учасника міжпарламентської асамблеї «Тримор’я». Це тим більш важливо, що Росія «атакує» інформаційний простір Євросоюзу, її політичні засади тощо, тож, на думку експерта, країнам-учасникам ініціативи варто більше уваги приділити питанню колективної (регіональної) безпеки.

«Росія активно використовує свою мережу міжнародних медіа для того, щоб реформувати політичний порядок денний в європейських країнах, і це стосується у першу чергу регіону, в якому засновано «Ініціативу трьох морів». Ініціатива є доброю і важливою, Україні необхідно з нею співпрацювати: чи як сусідові ЄС, чи як його майбутньому членові», – наголосив Кривдик.

Хоча «Ініціатива трьох морів» позиціонується як економічно-інфраструктурний проект усередині Євросоюзу, він жодним чином не є «закритим клубом», тож Україні варто якнайшвидше долучитись до неї, вважають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG