Великий розпродаж: кому Фонд гарантування віддає найбільші активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий розпродаж: кому Фонд гарантування віддає найбільші активи

Кредит&Депозит
1203
Продаж активів збанкрутілих банків поки відбувається повільно. Слабка судова система, політична ангажованість і відсутність нормального ринку NPL не дозволяють підняти попит на лоти Фонду гарантування вкладів фізосіб. FinClub аналізував, які активи Фонду розкупають швидше за інші.
Найбільша КУА країни
За період кризи роль Фонду гарантування вкладів фізосіб сильно змінилася. Ще в 2014-2015 роках головною функцією Фонду була виплата компенсації вкладникам, що постраждали від банкрутства банків. Починаючи з 2016 року Фонд почав перетворюватися на найбільшу в країні компанію з управління проблемними активами. ФГВФО неодноразово констатував, що після банкрутства сотні банків до нього потрапили їхні активи сумарним обсягом близько 500 млрд грн ($19 млрд). Але ці активи стільки коштують лише на папері – оцінювачі їх знизили до 100 млрд грн. Але навіть після такої «знижки» на лоти, що виставляються, не вишиковується черга покупців.
Величезний портфель проблемних кредитів, нерухомість та інше майно банків викликали у Фонду гарантування головний біль. Адже в лютому-березні 2019 року завершиться максимальний п’ятирічний термін ліквідації банків, з яких почався банкопад. І Фонд не зможе «закрити» остаточно ні Брокбізнесбанк, ні «Форум», поки в них залишатимуться непродані активи. Від успішності продажів Фонду залежить не тільки дотримання строків ліквідації, а й покриття вирученими коштами виплат кредиторам збанкрутілих банків і повернення боргів перед держбюджетом. ФГВФО позичав гроші у Мінфіну і став винен йому з відсотками $5,5 млрд.
Директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін обіцяв протягом 2018 року виставити на торги активи усіх банків, що ліквідуються. З 2017 року Фонд працює виключно через держмайданчик «Prozorro. Продажі». На цій платформі можна відстежити всі виставлені на торги лоти. До поточного моменту Фонду вдалося виручити за продаж активів 8,18 млрд грн.
Фонд продає переважно права вимоги за кредитами та нерухомість. Дохід від продажу цих груп активів приніс Фонду 5,73 млрд грн і 2,26 млрд грн відповідно.
Пальчевський Іван
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас