День фінансів, 8 жовтня: порада від Кличка, TruCam на дорогах, відмова Туреччини від кредитів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 8 жовтня: порада від Кличка, TruCam на дорогах, відмова Туреччини від кредитів МВФ

735
У понеділок, 8 жовтня, нас особливо надихнуло повідомлення від Нацбанку про те, що українці у вересні 2018 року помітно скоротили обсяги як продажу, так і купівлі валюти на готівковому ринку. Так, якщо вірити даним НБУ, у вересні населення продало $964,1 млн і купило у банків $748,7 млн. Таким чином, продаж перевищив купівлю на $215 млн. Цікаво, що місяцем раніше, в серпні, населення купило рекордний за 3 роки обсяг валюти – понад $1 млрд.
Всі ці розмови навколо валюти також підштовхнули розповісти сьогодні в нашій щотижневій рубриці «термін понеділка» про «клірингові валюти».

Що це?
Клірингова валюта – це валюта, яку використовують для міжнародних розрахунків країни – учасниці угоди про валютний кліринг.
Яка така угода?
Валютний кліринг – угода про взаємне зарахування зустрічних вимог і зобов’язань, які випливають з вартісної рівності товарних поставок та послуг між державами. Подібні угоди про валютний кліринг і зобов’язують країни – учасниці Договору вести між собою всі розрахунки в кліринговій валюті. Кліринговою валютою може бути як грошова одиниця однієї з країн-учасниць, так і валюта третьої країни. Або взагалі міжнародна, регіональна валютна одиниця. При цьому клірингова валюта функціонує лише в безготівковій формі.
Що ще надихало в понеділок:
Порада від Кличка. Мер Києва каже, що центральне гаряче водопостачання буде за наявності газу. Тому гарячу воду обіцяє вже після 10 жовтня. Запевняє, що КМДА майже домовилася з “Нафтогазом”. При цьому він радить киянам купувати бойлери. 🤷
Відмова Туреччини від МВФ. Як запевняє президент країни Реджеп Таїп Ердоган, Туреччина більше не має наміру звертатися до Міжнародного валютного фонду (МВФ) за кредитами. «Тема кредитування від МВФ назавжди закрита», – підкреслює Ердоган.
Присутність TruCam в Україні. З 8 жовтня в місцях концентрації ДТП і на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення поліцейські почнуть використовувати засоби для контролю за дотриманням водіями встановлених швидкісних режимів – пристрої вимірювання швидкості TruCam. У поліції запевняють, що спеціальний алгоритм запобігатиме зловживанням та корупційним ризикам.
До речі, сьогодні стало відомо, що поліції поки що заборонили евакуювати автомобілі за новим законом.
Плани щодо зарплат вчителів. У проекті бюджету на 2019 рік передбачено підвищення рівня зарплат вчителів приблизно на 8,2%. Уряд передбачив 166,5 млрд грн на фінансування пенсійного фонду та 242 млрд грн на розвиток освіти, з них на модернізацію початкової школи – 1 млрд грн.
Альтернативна енергія на ЧАЕС. У зоні Чорнобильської АЕС відкрили сонячну електростанцію. Цікаво, що роботи з будівництва першої сонячної електростанції потужністю 1 МВт/пік почалися у жовтні 2017 року. У процесі будівництва було встановлено 3762 сонячні модулі, побудовані і обладнані трансформаторні підстанції, створена система фізичного захисту конструкцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас