11 грудня 2019, 17:13

Верховний суд стає на захист російських компаній проти Концерну ''Укроборонпром''

Сьогодні у Концерні "Укроборонпром" тривожний вечір і абсурдні новини.

Завтра Колегія Верховного Суду розглядатиме заяву російської компанії до одного з стратегічних підприємств Концерну "Укрборонпром" – заводу "Артем", який спеціалізується на виготовленні корпусів снарядів та боєприпасів. Російська компанія, яка знаходиться у санкційному списку вже тривалий час судиться з заводом "Артем", вимагаючи виконання зобов'язань по контрактах 2012 року по поставці товарів військового призначення.

Тривожна новина полягає у тому, що раніше інша колегія Верховного суду вже виносила рішення по цій справі на користь російської сторони, зазначивши, що агресія РФ не повинна впливати на зобов'язання українського оборонного підприємства перед російською компанією. Абсурд полягає у тому, що своє рішення Верховний суд аргументував тим, що відмова російській стороні у примусовому стягненні боргів є недопустимою, оскільки порушуватиме права заявника, які захищаються положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Вдумайтесь. У спорі російської підсанкційної компанії про стягнення грошей з українського стратегічного оборонного підприємства через непоставку в РФ продукції військового призначення у зв'язку із обмеженнями та санкціями, запровадженими у відповідь на російську збройну агресію, український Верховний Суд стає на захист російської компанії, аргументуючи це... захистом прав людини.

Коротко історія питання така.

У 2012-2014 роках Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" уклала 4 договори поставки з АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс", компанією з Російської Федерації, яка спеціалізується на авіабудівельному та авіаремонтному обладнанні. За цими договорами ДАХК "Артем" зобов'язалося поставити у Росію товари військового призначення, зокрема: лічильники залишку патронів, замки гальмівних парашутів, електродвигуни, тощо. По всіх 4 договорах АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" здійснило попередню оплату, а ДАХК "Артем" розпочала виконання.

У зв'язку із військовою агресією РФ, починаючи з 2014 року Україна запровадила цілу низку обмежень на поставки до РФ техніки військового призначення, а саме: почала відкликати експортні дозволи (з червня 2014), припинила експорт до РФ товарів військового призначення з метою їх військового кінцевого використання РФ (серпень 2014), стала запроваджувати персональні економічні санкції щодо російських підприємств, які загрожують національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України. У травні 2018 р. Указом Президента N126/2018 щодо АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" на 3 роки було введено економічні санкції у вигляді блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань.

Усі ці події унеможливили виконання ДАХК "Артем" своїх обов'язків за договорами. АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулося до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації (м. Москва) й отримало на свою користь 4 арбітражних рішення про зобов'язання ДАХК "Артем" повернути передплату (на загальну суму 2,33 млн. дол. США), сплатити проценти, а також відшкодувати вартість юридичних послуг та арбітражного збору (усього близько 7,18 млн. руб.). Далі АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулося до українських судів із 4 заявами про визнання та виконання на території України цих арбітражних рішень.

Спочатку українські суди відмовлялися задовольняти заяви АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" на тій підставі, що це суперечитиме публічному порядку України в частині дотримання режиму санкцій проти компаній оборонного комплексу РФ та щодо оборонного сектору країни-агресора.

Проте Верховний Суд з цією позицією не погодився, зазначивши, що агресія РФ проти України не повинна впливати на договірні відносини між АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" та ДАХК "Артем", і повернув справу на новий розгляд. На думку Верховного Суду, відмова у наданні дозволу на примусове виконання російських арбітражних рішень є недопустимою, оскільки порушуватиме права заявника, які захищаються положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 05.09.2018 у справі N761/46285/16-ц).

Таким чином ДАХК "Артем" повинен здійснити на користь підсанкційного АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" ті дії, які прямо заборонені економічним санкціям: виконання фінансових зобов'язань.

При цьому визнання Росії країною-агресором, заборона на експорт військової продукції до РФ, запровадження персональних економічних санкцій проти російських компаній оборонного комплексу – ніщо з цього, на думку Верховного Суду, не стосується українського публічного порядку. Як наслідок, виникають 2 паралельних реальності: в одній Росія вчиняє проти України акт агресії, понад 13 тисяч загиблих солдат та мирних жителів, понад 7% території окуповано, проти країни-агресора та її компаній діють національні та міжнародні санкції та обмеження; в іншій – українські компанії поставляють товари військового призначення росіянам, а росіяни в українських судах успішно стягують гроші за невиконання, оскільки це відповідає раніше укладеним договорам.

Цей підхід Верховного Суду вже вплинув на рішення судів нижчих інстанцій, але ще не став остаточним і не закріпився у вигляді усталеної практики.

Завтра, 12 грудня 2019 об 11:00 одну з 4 заяв АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" про визнання та надання дозволу на виконання рішення МКАС при ТПП РФ розглядатиме інша колегія Верховного Суду (справа N824/100/19). У цій справі апеляційний суд під впливом означеного підходу Верховного Суду вже став на сторону російського стягувача. Зараз рішення Верховного Суду або "зацементує" цей підхід, або змінить наявну практику.

Між тим що це не єдиний спір про покладення на українські компанії фінансових зобов'язань за позовами їх російських контрагентів через невиконання договорів поставки військової продукції у РФ у зв'язку з дією санкцій. У Верховному Суді зараз розглядається справа N924/774/18 за позовом АТ "Російська літакобудівельна корпорація "МіГ" до ДП "Красилівський агрегатний завод" про стягнення 5 304 005,72 російських рублів передплати за договором поставки військової продукції від 2013 р., виконання якого стало неможливим через запровадження санкцій. У цій справі дату засідання Верховного Суду ще не визначено.

Керівництво Державного Концерну "Укроборонпрому" щиро переконано, що, запроваджуючи санкції і забороняючи виконання військових контрактів на користь російських компаній, держава не повинна одночасно дозволяти притягати до відповідальності українські оборонні компанії за невиконання цих контрактів і покладати на них ще більший фінансовий тягар.

Також зауважимо, що у російських суддів не виникає жодних проблем із відмовою у виконанні українських арбітражних рішень на території Росії навіть без посилання на публічний порядок чи інші належні підстави. Так, у червні 2017 року московські суди відмовили у визнанні та наданні дозволу на виконання в Росії одразу 5 рішень МКАС при ТПП України.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...