17:25 17.05.2019

Екс-гендиректор ХТЗ Губін отримав політичний притулок в Іспанії

3 хв читати
Екс-гендиректор ХТЗ Губін отримав політичний притулок в Іспанії

Екс-генеральний директор Харківського тракторного заводу (ХТЗ) Владислав Губін, у квітні 2018 року заочно засуджений українським судом до восьми років позбавлення волі за розтрату понад 20 млн грн, отримав політичний притулок і постійну посвідку на проживання в Іспанії, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Хосе Луїс Нвумба Маньяна, котрий представляє інтереси Губіна в Іспанії.

За його словами, МВС Іспанії ухвалило відповідне рішення на підставі рішення міжміністерської комісії у справах біженців при уряді Королівства Іспанія.

"Це рішення іспанської влади, згідно з Дублінським регламентом ЄС, має юридичну силу і діє на всій території країн ЄС, а також у Швейцарії, Великій Британії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейні", - уточнив адвокат.

Він повідомив, що міжміністерська комісія, яка понад два роки розглядала це питання і дійшла висновку про політичне переслідування екс-гендиректора ХТЗ в Україні в рамках кримінальної справи, яка, за висновком іспанської влади, є сфабрикованою і не спрямованою на захист громадянина, суспільства й держави від кримінальних правопорушень.

"Комісія вважає, що повернення Губіна в Україну призведе до незаконного притягнення його до кримінальної відповідальності та протиправного позбавлення волі", - зазначив адвокат.

Губін підтвердив агентству факт отримання ним політичного притулку в Іспанії і заявив, що кримінальне переслідування його в Україні є незаконним, а обвинувачення на свою адресу вважає неправдивими та сфальсифікованими.

Наразі він проживає в Барселоні і, за його словами, повертатися в Україну найближчим часом не планує.

"Сподіваюся, що з приходом до влади Володимира Зеленського припиниться правове беззаконня, і Україна стане демократичною державою, яка живе за законами, а не за поняттями", - додав Губін.

Як повідомлялося, Орджонікідзевський райсуд Харкова 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату та службове підроблення. Кримінальну справу ініціювало у 2016 році нинішнє керівництво підприємства, яке звернулося до ГПУ з заявою про притягнення Губіна до кримінальної відповідальності, звинувачуючи його в розтраті 23 млн грн.

За інформацією Губіна, вирок законної сили не набув, наразі триває процес розгляду апеляційної скарги в Харківському апеляційному суді.

За інформацією Держприкордонслужби, Губін 15 лютого 2017 року вилетів до Барселони й відтоді до країни не повертався.

Він керував ХТЗ із 15 липня 2013 року по 9 березня 2016 року, свою посаду залишив за згодою сторін. Як зазначали тоді на підприємстві, за період його керівництва на ХТЗ повністю оновлено лінійку тракторів, а отриманий у 2014 році чистий прибуток сумою 449,5 млн грн дав змогу ХТЗ вийти з процедури банкрутства, в якій він перебував із травня 2007 року.

Гендиректором став Андрій Коваль, а у квітні 2016 року співвласник і президент групи DCH Олександр Ярославський повідомив про придбання контрольного пакета акцій ХТЗ за пропозицією австрійського акціонера Зігфріда Вольфа (на той момент - голова ради директорів російського ВАТ "ГАЗ" і ВАТ "Російські машини", що належали Олегу Дерипасці.).

Водночас, за заявою Губіна, власник на ХТЗ змінився не шляхом продажу акцій підприємства, а переданням корпоративних прав віргінських офшорних компаній кіпрському офшору Rosiland Engineering Limited, пов’язаному з DCH Ярославського, а реальним власником підприємства, як і раніше, залишається Дерипаска.

Згідно з річним звітом підприємства, оприлюдненим на його сайті, кінцевим бенефіціаром ХТЗ на сьогодні є Ярославський.

У 2018 році завод отримав 81,38 млн грн збитку проти чистого прибутку 203,06 млн грн, чистий дохід скоротився на 12,6% до 623,61 млн грн (у 2016 році підприємство перебувало у вимушеному простої, завершивши рік зі збитком 667,36 млн грн).

За даними заводу, в Україні було вироблено трактори для реалізації Торговим домом "ХТЗ" на суму 392,83 млн грн і запасні частини на 97,82 млн грн, для російського Брянського тракторного заводу - трактори на 92 млн грн і запчастини на 0,93 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Зеленський обговорив із членами Палати представників США посилення української ППО додатковими системами та ракетами

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

Війська РФ за день здійснили п'ять артобстрілів і три удари БПЛА по Нікопольському району, пошкоджено підприємство і ЛЕП

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

Сили оборони тримають під контролем 70% Вовчанська, у місті тривають бої - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА