Доступність посилання

ТОП новини

«Небезпечний лектор»: у Казахстані оштрафували українського журналіста за обмін досвіду з колегами


Прапори України і Казахстану, Астана
Прапори України і Казахстану, Астана

У Казахстані суд визнав винним у незаконній трудовій діяльності українського журналіста Олександра Гороховського. Коли він прибув на запрошення опозиційного медіа для участі в тренінгах для журналістів, у нього забрали міграційну карту й оштрафували. Посольство України в Казахстані вже назвало звинувачення безпідставними, оскільки, за словами свідків, Гороховський не отримував ніякої оплати за свої лекції. Медіа-експерти стверджують, що це звична практика тиску казахських силових структур на опозиційні проекти. Зі свого боку, українське МЗС цього інциденту наразі не коментує.

Голова факт-чекінгового проекту «Без Брехні» Олександр Гороховський приїхав до казахського міста Уральська, щоб виступити як тренер у місцевій школі журналістики, яку проводить опозиційне видання «Уральський тиждень». Утім, 15 вересня роботу школи журналістики перервали правоохоронці.

Щодо Гороховського склали адміністративний протокол – нібито за порушення міграційного законодавства, а саме – за «незаконну трудову діяльність. За словами поліцейських, вони проводять перевірку через анонімний дзвінок про те, що Гороховський «проводить семінар про Україну».

Суд призначили на 17 вересня, на цей момент Гороховському надало юридичну допомогу посольство України в Казахстані.

«Пан Гороховський звинувачення відкидає, оскільки, за його словами, приїхав в Уральськ на приватне запрошення журналістів видання «Уральський тиждень» (опозиційне медіа, яке спеціалізується на проведенні журналістських розслідувань). У вересні видання розпочало заняття у так званій «Школі журналістики» – волонтерському заході, який пропонує фахівцям галузі зустрічі для обміну досвідом», – повідомляють на сайті посольства.

Українські дипломати наголошують, що 17 вересня в адміністративному суді міста Уральська засновник некомерційної школи журналістики Лукпан Ахмед’яров та інші свідки спростували версію про те, що Олександр Гороховський займався в Казахстані трудовою діяльністю.

Ахмед’яров пояснив, що школа журналістики проходить в Уральську другий рік поспіль, тому що в жодному з університетів міста немає факультету журналістики і важко знайти нові кадри. На запитання судді, чи проводиться школа журналістики на платній основі, Лукпан Ахмедьяров відповів, що все це абсолютно безкоштовно, передає кореспондент Казахської служби Радіо Свобода в Уральську.

Свідок Катауов, який, за версією правоохоронців, повідомив про правопорушення, інформацію про своє звернення спростував
Посольство України в Казахстані

«Більше того, людина, яка, за словами правоохоронців, повідомила про факт участі українця в школі журналістики в Казахстані, в суді цього не підтвердила. Свідок Талгат Катауов, який, за версією правоохоронців, повідомив про правопорушення, інформацію про своє звернення спростував, і за наявною в посольстві інформацією буде звертатися (до суду) за захистом честі, гідності та ділової репутації», – повідомляють у посольстві України в Казахстані.

Зрештою, Адміністративний суд міста Уральська не погодився на пропозицію прокуратури депортувати Гороховського, однак призначив штраф – 42 тисячі тенге (це приблизно 113 доларів). Українського журналіста визнали винним у порушенні міграційного законодавства (частина 5 ст. 517 Кодексу Республіки Казахстан «Про адміністративні правопорушення» – в’їзд на територію Казахстану за безвізовим режимом та заняття трудовою діяльністю – ред.).

Як відреагували на цей інцидент в МЗС України? Чи існує відтепер загроза для життя й свободи Олександра Гороховського та інших українців, які перебувають у Казахстані чи планують його відвідати? З цими запитаннями ми звернулися до МЗС України з офіційним запитом. У дипломатичному відомстві заявили, що ретельно вивчають ситуацію і зроблять офіційну заяву з цього приводу не раніше, ніж через два дні. Водночас, представники МЗС України додали, що консул України в Казахстані Іван Алмаші на постійному зв’язку з Олександром Гороховським і надає йому юридичну та всю іншу необхідну допомогу.

Сам Олександр Гороховський вважає інцидент спробою тиску на опозиційне медіа, яке запросило його до Казахстану. Про це він розповів у коментарі українським ЗМІ.

«Всі ми вважаємо, що це надуманий привід. У нас виникло враження, що поліціянти прийшли вже з певним завданням, яке мали виконати, і робили це доволі незграбно. Бо якщо вони прийшли зі звинуваченнями, що тут проходить семінар, який «я організував», як вони спершу казали, чи в якому беру участь, як казали пізніше, то мали б якісь докази зібрати. А все, на що вони спромоглися,– це опитати людей на місці», – пояснює фігурант скандалу.

Газета «Уральський тиждень» – опозиційна. І влада всіляко намагається перешкоджати діям її журналістів… Напевно, я просто зручний привід...
Олександр Гороховський

Гороховський також зазначив: «Думаю, мета була інша. Газета «Уральський тиждень» – опозиційна. І влада всіляко намагається перешкоджати діям її журналістів… Напевно, я просто зручний привід, який правоохоронні органи постійно шукають, щоб далі якимось чином чинити тиск на це видання й створити прецедент. Мовляв, ось ви їздите, а ми будемо вас затримувати під такими надуманими приводами».

Медіа-експерт Інституту масової інформації Ірина Земляна вважає інцидент із Гороховським закономірним наслідком страху влади і силовиків Казахстану перед діяльністю опозиції.

«Пан Олександр приїхав на запрошення опозиційного ЗМІ, досить якісного, досить правдолюбного і незалежного. Казахські чиновники давно з ним борються. Те, що відбулося, – це спроба тиску на це медіа; можливо, вони готуються закривати це ЗМІ чи порушувати справи проти його журналістів. Треба розуміти, що силовики й влада в Казахстані досить залякані, вони бояться всього і діють за принципом «як би чого не вийшло». Вважають за краще попередити якісь дії, ніж потім пояснювати, чому не пильнували.Особливо це простежується в маленьких містах, наприклад, в Уральську».

Ірина Земляна згадує, як раніше цього року сама з цих же причин стала об’єктом уваги силовиків Казахстану.

Що ж до загроз для життя українців – я не думаю, що Казахстан можна порівнювати з Росією. Але якщо українці їдуть туди з якоюсь благою місією, як проведення тренінгів, захист прав людини та незалежних медіа, то їм треба бути пильними і не вестися на провокації
Ірина Земляна

«Я була цього року в Казахстані, в Усть-Каменогорську, і планувала зустрічі з активістами. Тож коли я приїхала до свого готелю, там уже був працівник силових структур, який відповідав за протидію екстремізму. Тобто казахська репресивна машина працює чітко, злагоджено й на випередження. Що ж до загроз для життя українців – я не думаю, що Казахстан можна порівнювати з Росією. Але якщо українці їдуть туди з якоюсь благою місією, як от проведення тренінгів, захист прав людини та незалежних медіа, тобто з тим, що може виглядати як загроза президентові Нурсултану Назарбаєву та його режиму, то їм треба бути пильними і не вестися на провокації», – попереджає Ірина Земляна.

Штраф, накладений на українського журналіста за зустрічі з колегами – це перший подібний випадок у Казахстані, наголошують експерти. Що ж до власне казахських опозиційних журналістів, то є випадки їхнього кримінального переслідування, частина з переслідуваних нині шукають притулку в Україні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG