21:02 08.01.2019

Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, якщо працюватиме

2 хв читати
Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, якщо працюватиме

Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, в Українській державі вже сформувався консенсус політичних сил щодо євроатлантичної інтеграції, повідомив постійний представник України в НАТО Вадим Пристайко.

"Було прийнято рішення, що у відповідь на російську агресію НАТО почне ініціативу "4 по 30", що означає 30 батальйонних груп, 30 кораблів, 30 ескадрилій літаків мають бути готові для відсічі Росії протягом 30 днів", - розповів В.Пристайко в ефірі телеканалу "112.Україна" у вівторок.

Він зазначив, що почалися переговори щодо 30-го члена НАТО, яким буде Македонія, а Україна вже не встигне стати 30-м членом.

"Але якщо ми працюватимемо, ми можемо стати 31-м або 32-м членом НАТО. Як ви знаєте, Альянс розглядає, окрім Македонії, ще три країни: Боснію та Герцеговину, Грузію і Україну, - як країни, які готуються стати членами альянсу ", - пояснив В.Пристайко.

За його словами, в процесі підготовки до вступу НАТО Україна має створити сильну армію, яка здатна відбити агресію, а членство в Альянсі - це вже завершальний етап.

Що стосується закріплення в Конституції України курсу на євроатлантичну інтеграцію, то, за словами В.Пристайка, це допоможе здобуттю членства в Альянсі тим, "що Україна консолідує зусилля всіх політичних партій".

"Ми з вами спостерігаємо процес, коли вже сформувався консенсус політичних сил. Так, у нашому суспільстві, як в демократичному суспільстві, є сили, які не вважають за необхідне (курс на вступ до НАТО - ІФ) ... але разом з тим більшість населення і більшість політичних сил підтримують цей курс", - сказав постпред України в Альянсі.

Водночас, за його словами, не всі нинішні члени НАТО мали в своїх конституціях закріплення євроатлантичного курсу, і реакція Альянсу на такий крок зазвичай стримана. "Але неофіційно можу сказати, що іноді нам кажуть, що нам приємно як організації, що Україна не лише бачить своє майбутнє в організації, але і настільки серйозно ставиться, що навіть закріплює у своїй власній Конституції", - сказав В.Пристайко.

Однак, за його словами, немає такої умови, що "ви закріплюєте (в Конституції курс на членство в НАТО - ІФ), тоді ми вас приймаємо".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА