Доступність посилання

ТОП новини

НАТО в Чорному морі. Великі й маленькі маневри як меседж для Росії


Під час тренувань PASSEX поблизу Одеси, 26 липня 2018 року
Під час тренувань PASSEX поблизу Одеси, 26 липня 2018 року

Між нарощуванням Росією військової потужності в Чорному морі та нещодавнім візитом бойових кораблів Північноатлантичного альянсу до Одеси існує взаємозв’язок. Про це заявив командувач постійної групи швидкого реагування НАТО Боудемін Бутс на брифінгу в Одесі. В український порт кораблі зі складу тактичного з’єднання прийшли одразу після військово-морських навчань в Болгарії Поблизу одеського узбережжя вони взяли участь в короткотривалих спільних тренуваннях з ВМС України, котрі в свою чергу щойно завершили масштабні маневри «Сі Бриз-2018».

23-26 липня в порту Одеси перебували одразу шість бойових кораблів Північноатлантичного альянсу. Фрегати Королівського флоту Нідерландів, Військово-морських сил Туреччини, Румунії тощо, корабель забезпечення під прапором Німеччини, турецький та румунський мінні тральщики належать до поточного складу постійних груп швидкого реагування НАТО – Другої військово-морської (SNMG2) і Другої протимінної військово-морської (SNMCMG2).

За останні чотири з половиною роки – відтоді як Росія анексувала Крим – це тактичне з’єднання швидкого реагування Північноатлантичного альянсу з’являється в Одесі вже втретє.

Корабель забезпечення Rhein ВМС Німеччини (зліва) і фрегат Fatih Військово-морських сил Туреччини у порту Одеси
Корабель забезпечення Rhein ВМС Німеччини (зліва) і фрегат Fatih Військово-морських сил Туреччини у порту Одеси

«Потужним сигналом підтримки України з боку Альянсу» охарактеризував цей візит глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков. «Від початку російської агресії підтримка України з боку НАТО досягла безпрецедентного масштабу. Не тільки в політичних заявах, а й в практичних діях», – додав дипломат.

Тренування в стилі PASSEX: швидко і по суті

Упродовж кількох днів деякі з кораблів-візитерів були відкритими для відвідування одеситами і туристами.

26 липня, залишивши гавань Одеси, разом з кораблями і катерами Військово-морських сил України вони провели тренування в форматі PASSEX (скорочення від англійського словосполучення «passing exercise» – ред.), який є тим типом практичних тренувань, які не потребують ретельного планування заздалегідь (достатньо мати одну-дві доби). Зазвичай подібні міні-навчання тривають упродовж світлового дня (не довше за добу) із залученням кількох флотів, які відпрацьовують певні тактичні епізоди із урахуванням спроможностей учасників.

Програму тренувань в форматі PASSEX обираємо спільно з іноземними партнерами. Нічого і ніколи вони нам не нав’язують – навпаки, йдуть назустріч, враховуючи наші пропозиції, побажання
костянтин Плахотнюк

​«Окремі елементи для відпрацювання і загалом програму тренувань в форматі PASSEX обираємо спільно з іноземними партнерами. Нічого і ніколи вони нам не нав’язують – навпаки, йдуть назустріч, враховуючи наші пропозиції, побажання», – розповів Радіо Свобода начальник групи супроводження міжнародних навчань Управління бойової підготовки Командування ВМС України Костянтин Плахотнюк. Капітан 2 рангу додав, що в поточному році це вже треті тренування PASSEX.

Цього разу участь в них взяли тактичні групи багатоцільових кораблів, протимінних кораблів, артилерійських катерів. ВМС України були представлені фрегатом «Гетьман Сагайдачний», малими броньованими артилерійськими катерами, рейдовим тральщиком «Генічеськ».

Кожна група виконувала властиві для неї задачі. Наприклад, спільним завданням українського, турецького, нідерландського, румунського фрегатів було відбиття малорозмірних швидкісних цілей, МБАКи імітували нанесення артилерійських ударів по багатоцільовим кораблям, а український, румунський, турецький мінні тральщики здійснювали пошук якірних і донних мін (імітаторів).

«Наші спроможності у мінно-тральних діях суттєво обмежені, оскільки більшість українських мінно-тральних кораблів залишились в анексованому Криму. Нині в складі ВМС маємо лише рейдовий тральщик «Генічеськ», – пояснив капітан 2 рангу Костянтин Плахотнюк.

Елементом, в якому задіяли всі без виключення сили, стало тактичне маневрування. Командувач Другої військово-морської групи НАТО (SNMG2) Боудевін Бутс вважає, що «в ситуації військового конфлікту важливо навчитися маневрувати разом, комунікувати, розуміти один одного» і що такі навчання мають «стримуючий ефект для будь-якого агресора».

Фрагмент тренувань PASSEX, 26 липня 2018 р.
Фрагмент тренувань PASSEX, 26 липня 2018 р.

Що являє собою SNMG2, котра заходила до Одеси

Зоною відповідальності постійної військово-морської групи швидкого реагування SNMG2 (Standing NATO Maritime Group Two – ред.) є Середземне море і порти країн, що не входять до НАТО, але є учасниками програми співробітництва «Партнерство заради миру» (Україна приєдналася до програми в 1994 р. – ред.).

Кожні 12 місяців в групі SNMG2 відбувається ротація – змінюється командир групи та склад кораблів. На сьогодні це 6 фрегатів, які представляють флоти Нідерландів, Туреччини, Румунії, Канади, Німеччини; 4 патрульні катери, корабель протимінної оборони (тральщик) тощо.

Флагманом тактичного з’єднання цієї ротації є De Ruyter – високотехнологічний, ракетний фрегат під прапором Нідерландів, ефективний як для протиповітряній боротьби, так і для ураження наземних і підводних цілей.

Ракетний фрегат HNLMS De Ruyter заходить в гавань Одеси, 23 липня 2018 р.
Ракетний фрегат HNLMS De Ruyter заходить в гавань Одеси, 23 липня 2018 р.

У червні 2018 року командування SNMG2 було покладено ​ на представника Королівського флоту Нідерландів Боудевіна Бутса.

Офіцер визнає, що останнім часом в Чорному морі кораблі НАТО відчувають зростаючу агресію з боку Росії.

Ми представляємо оборонну організацію. Але якщо нас прямо атакуватимуть, готові дати відсіч
Боудевін Бутс

«Постійно перебуваємо під увагою російських кораблів і літаків. Вони показують свою присутність в морі та повітрі, ми – демонструємо свою. Ми представляємо оборонну організацію, метою якої є захист наших союзників, попередження конфліктів. Операції проводимо прозоро, з дотриманням міжнародних норм судноплавства. Але якщо нас прямо атакуватимуть, готові дати відсіч», – каже комодор Бутс.

Зростання уваги Північноатлантичного альянсу до чорноморського регіону, де розташовані три держави з блоку НАТО (Румунія, Туреччина, Болгарія), і країни-партнери Альянсу, комодор підтвердив, зокрема, цифрами.

За його словами, торік кораблі НАТО перебували в цьому районі загалом 80 днів, в 2018-му – 120 днів.

SКомандувач SNMG2 Боудемін Бутс (зліва) і командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко, 23 липня 2018 року
SКомандувач SNMG2 Боудемін Бутс (зліва) і командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко, 23 липня 2018 року
  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG