17:31 11.02.2019

У Болгарії з'ясовують, чи є зв'язок між отруєнням місцевого бізнесмена зі "справою Скрипалів"

3 хв читати
У Болгарії з'ясовують, чи є зв'язок між отруєнням місцевого бізнесмена зі "справою Скрипалів"

 Болгарія розслідує можливий зв'язок між спробою отруєння людей на своїй території в 2015 році й торішнім інцидентом з екс-полковником ГРУ Сергія Скрипалем та його дочкою Юлією, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на генпрокурора Болгарії Сотіра Цацарова.

Болгарська поліція координує свою роботу з Великою Британією, повідомляє агентство. Розслідування стосується отруєння трьох осіб: власника компанії-виробника зброї Emco, його сина, а також топ-менеджера компанії, зазначає агентство.

Голова Emco Еміліян Гебрев попросив владу відновити розслідування, припинене в 2016 році, оскільки він вважає, що отрута, яку використовували проти нього, схожа на речовину, використану щодо Скрипалів, повідомив генпрокурор.

Також генпрокурор повідомив, що дослідження в незалежній лабораторії у Фінляндії показало наявність в аналізах Е.Гебрева сильних отруйних речовин, але не виявило речовин, заборонених Конвенцією про заборону хімічної зброї.

Прокуратура з'ясувала, що Сергій Федотов, якого Велика Британія вважає причетним до отруєння Скрипалів, відвідував Болгарію тричі протягом 2015 року, повідомив С.Цацаров.

За даними ЗМІ, Е.Гебрев почав скаржитися на самопочуття на заході у Софії наприкінці квітня 2015 року, а потім впав у кому. Симптоми отруєння було виявлено також у його сина й одного з високопоставлених співробітників його компанії. У результаті всі троє після ймовірного отруєння оговталися.

С.Цацаров заявив, що розслідування можливого отруєння Е.Гебрева відновилося в жовтні 2018 року, а Велика Британія отримала повний доступ до всіх документів у справі, зазначають ЗМІ.

Минулого тижня британська газета Times повідомила, що, за її даними, Скотленд-Ярд і MI5 вивчають інцидент з Е.Гебревим.

У посольстві Росії в Софії, як повідомлялося, утрималися від коментарів у зв'язку з інформацією про те, що ймовірний третій фігурант "справи Скрипалів" С.Федотов відвідував Болгарію і проходить підозрюваним у справі про отруєння в цій країні.

"У нас немає коментарів із цього питання", - заявили "Інтерфаксу" в дипмісії в понеділок.

На початку березня 2018 року у британському Солсбері у важкому стані було виявлено екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Британський прем'єр Тереза Мей пізніше заявила в парламенті, що Скрипалів було отруєно нервово-паралітичною речовиною "Новачок" (А-234), розробленою в Росії.

У Москві відкинули ці обвинувачення, заявивши, що хімічну зброю РФ знищила у 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів російських громадян Олександра Петрова і Руслана Боширова, що є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ.

У Лондоні їх заочно обвинуватили в змові з метою вбивства С.Скрипаля і його дочки Юлії в Солсбері за допомогою нервово-паралітичної речовини типу "Новачок".

ЗМІ пізніше повідомили, що під іменами Р.Боширова та О.Петрова переховуються полковник ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін, також співробітник ГРУ.

Наприкінці вересня ЗМІ повідомляли, що британська поліція виявила третього підозрюваного в причетності до отруєння полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. За твердженнями ЗМІ, ця людина - громадянин Росії на ім'я С.Федотов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА