ua en ru

У МВС повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні

У МВС повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні Фото: Артем Шевченко (УНІАН)

Шевченко повідомив про результати розслідування нападів на 7 активістів у 2018 році

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) України повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні. Про це у Facebook написав речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

Так, Шевченко повідомив про результати розслідування нападів на 7 активістів, які сталися у 2018 році.

Вбивство Ноздровської

За інформацією Шевченка, справа про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської у Київській повністю розкрита і "підозрюваний вже став обвинуваченим і навіть підсудним, замовного характеру злочину не встановлено".

Зазначимо, тіло Ноздровської виявили 1 січня в одній з річок під Києвом. Генпрокурор України Юрій Луценко заявляв, що під нігтями вбитої на правій руці були сліди чужої ДНК, які, за версією слідства, належать Юрію Россошанському. Він доводиться батьком засудженому за смертельну ДТП у 2015 році, в якому загинула сестра Ноздровської.

Напад на Устименка

Також розкритою є справа про замах на вбивство активіст одеського "Автомайдану", члена Ради громадського контролю НАБУ Віталія Устименка в Одесі. За даними МВС наразі двоє підозрюваних під вартою, слідство триває.

Напад на Устименка стався 5 червня в Одесі - невідомі напали з ножем на активіста.

Вбивство Олешка

Розкритим є і справа про вбивство активіста й ветерана війни Віталія Олешка "Сармата" Бердянську. Наразі 5 підозрюваних знаходяться під вартою з часу скоєння злочину, виконавець дав свідчення щодо замовника, його встановлено і шукають.

Олешка вбили 31 липня 2018 року в Бердянську - зловмисник вистрілив у активіста та втік, від отриманих травм потерпілий помер.

Напад на Гандзюк

За інформацією Шевченка, справа про замах на вбивство радник мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк у Херсоні також розкрита, "незважаючи на помилку на першому етапі, 5 підозрюваних включно з організатором - під вартою, замовників продовжують шукати поліція і СБУ, яка веде окреме провадження саме щодо пошуку замовників злочину".

Напад на Гандзюк сталося вранці 31 липня 2018 року -зловмисник чекав її біля під'їзду, а коли вона вийшла - зловмисник плеснув у неї кислотою. У Гандзюк діагностували опіки 30% тіла. Найбільше постраждали шкіра голови, обличчя, руки, ноги, передня частина грудної клітки.

Замах на вбивство Козьми і Кузаконя

Також розкритою є і справа про замах на вбивство активістів Григорія Козьму і Михайла Кузаконя, 3 підозрюваних - під вартою, слідство триває.

Напад на активістів стався 2 серпня в Одесі, за їхніми словами, вантажівка цілеспрямовано в'їхала в автомобіль, в якому вони перебували. Підозрюваними виявились: уродженець Херсону, одесит та мешканець Одеси родом з Житомирщини.

Напад на Михайлика

Шевченко також додав, що розкритим є і справа про замах на вбивство активіста Олега Михайлика в Одесі. Наразі троє підозрюваних перебувають під вартою, слідство і пошук замовників триває.

Зазначимо, зловмисники напали на Михайлика ввечері 22 вересня, його госпіталізували з вогнепальними пораненнями. Наразі він перебуває у лікарні, поліція забезпечила потерпілого охороною.

У МВС повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні

Фото: facebook.com/artem.shevchenko.9

"Звісно, чотири з цих п`яти злочинів поки що не розкриті повністю, коли всі підозрювані затримані, процесуально стали обвинуваченими і провадження передається в суд. Так само їхню провину треба ще довести у суді. І не факт, що ця вина буде доведена", - додав він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що президент Петро Порошенко поставив вимоги генеральному прокурору Юрію Луценку та очільнику Міністерства внутрішніх справ Арсену Авакову щодо розслідування замахів на активістів.

Додамо, Луценко заявив, що фактично по всіх нападах на громадських активістів уже встановлені виконавці.