17:18 25.05.2020

Лібералізація ринку газу для населення поставить у центрі клієнта замість постачальника - топ-менеджер "Нафтогазу"

3 хв читати
Лібералізація ринку газу для населення поставить у центрі клієнта замість постачальника - топ-менеджер "Нафтогазу"

Запланована з 1 липня 2020 року лібералізація ринку природного газу для побутових споживачів перемістить у центр клієнта замість постачальника, переконаний головний операційний директор - виконавчий директор із трансформації групи "Нафтогаз" Отто Ватерландер.

"Українець як клієнт має бути в центрі ринку. Не він має оббивати пороги газзбутів і регулятора, щоб розірвати або підписати договір, а навпаки - його поштова скринька має ломитися від акційних листів про найкращі умови, додаткові опції та знижки", - написав він у колонці на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Топ-менеджер "Нафтогазу" нагадав, що український ринок газу суттєво змінився за останні шість років: доступ до газотранспортної системи (ГТС) демонополізовано, десятки українських та іноземних трейдерів імпортують газ із Європи, сотні постачальників конкурують цінами та сервісом за українського клієнта.

"Але все це - в секторі промисловості та бізнесу. Тим часом українські домогосподарства досі закріплені за регіональними постачальниками. Через декілька суперечливих норм у правилах постачання газу українцям вкрай складно реалізувати своє право самостійно змінювати постачальника", - зазначив він.

Ватерландер переконаний, що лібералізація ринку з подальшим стимулюванням ефективної конкуренції серед постачальників дасть змогу клієнтові отримувати найнижчу ціну.

"Але замість логічного вирішення цього питання ми чуємо критику подальшого відкриття ринку газу для населення: нібито в разі зміни постачальника або українці перестануть платити за газ, або нові постачальники виявляться недобросовісними. Світова практика показує, що ці проблеми вирішує вільний ринок - свобода вибору постачальника, конкуренція, поліпшення сервісних послуг для клієнтів. Тобто, щоб українці отримали чесну і ринкову ціну газу, потрібна велика кількість гравців - як і на будь-якому ринку продуктів або послуг. Лише за таких умов постачальник максимально гнучкий, економний, інноваційний і зручний для клієнта", - наголосив він.

За його словами, "Нафтогаз" готовий бути двигуном реформи ринку газу для населення, зокрема, взявши на себе роль постачальника "останнього сподівання", який гарантує забезпечення газом будь-якого клієнта, що залишився без постачальника. Паралельно компанія сприятиме збільшенню конкуренції в роздрібному сегменті всіх регіонів країни.

"Необхідно дати змогу клієнту вільно і швидко - "в один клік" - переходити до нового постачальника. Всі операції, без додаткової присутності абонента, можуть між собою провести оператори газотранспортної та газорозподільної мережі, новий і попередній постачальники. Якщо промисловим клієнтам для переходу достатньо передати постачальнику EIC-код, цього має бути достатньо і для домогосподарства", - зазначив Ватерландер.

Як повідомлялося, голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв наприкінці квітня закликав енергорегулятора прискорити ухвалення рішень, які знімуть обмеження з можливості зміни побутовими споживачами (населенням) постачальника газу.

За словами голови НАК, ідеться про скасування норми, яка не дає змоги змінити постачальника за наявності будь-якої заборгованості, що надає газзбутам перевагу з утримання клієнтів, особливо в період карантину, коли у споживача може не бути доходу для оплати рахунків.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" залучить у KfW кредит на реконструкцію підстанції у Львівській області

Перед усіма органами держвлади стоїть завдання зменшити споживання електроенергії - Шмигаль

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. стане основою української переговорної позиції під час вступу до ЄС - Стефанішина

Новий порядок розподілу лімітів запрацює із суботи в тестовому режимі, ситуація з е/е має покращитися - перший заступник глави Міненерго

Розмови про дефіцит держбюджету-2025 передчасні, Мінфін шукає додаткові внутрішні джерела фінансування оборони - міністр

Україна в реструктуризації євробондів розраховує на часткове списання боргу - міністр фінансів

"Укренерго" на останній робочий день встановило ліміти споживання е/е для кожного регіону на всю добу

Інвестфонд Inzhur планує залучити до 10 тис. інвесторів для приватизації готелю "Україна"

Більше половини українців не відкладають гроші на “чорний день”: опитування Rakuten Viber

Девелопери забезпечують автономне живлення в житлових проєктах лише для критичних інженерних систем будинків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА