Церковні реліквії з Волинського краєзнавчого музею на виставці у Львові

Автор: Волинський краєзнавчий музей | 21 лютого 2019 14:23 |

З початку лютого 2019 року у Львівському музеї історії релігії працює виставка «Православ’я. Україна. Історії», яка присвячена процесам виникнення та розвитку церковно-православного руху в Україні, утворення Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).


Тема виставки є надзвичайно актуальною в сучасних умовах поліконфесійності українського суспільства і створення Православної церкви України (ПЦУ). Автори спробували об’єднати всю історію церкви в Україні, показати постаті видатних церковних діячів, розкрити їх роль в боротьбі за самостійну українську церкву. Рух до автокефалії був не менш складним, аніж рух до незалежності.

На виставці представлено велику кількість пам’яток: культові речі, одяг священнослужителів, історичні документи, починаючи з національно-церковного руху 1917 року і закінчуючи копією Томоса про автокефалію ПЦУ (січень 2019 року). Чимало експонатів стосуються видатних духовних лідерів – митрополитів Василя Липківського, Іларіона (Огієнка), Полікарпа (Сікорського), Патріарха Мстислава (Скрипник), які стояли біля витоків УАПЦ.

Проект виставки «Православ’я. Україна. Історії» реалізований Львівським музеєм історії релігії спільно з Волинським краєзнавчим музеєм, Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові, Рівненським обласним краєзнавчим музеєм, Митрополією ПЦУ, науковою бібліотекою ЛНУ імені Івана Франка.

Волинський краєзнавчий музей передав на виставку матеріали особового фонду митрополита УАПЦ Полікарпа (Сікорського), життя і церковна діяльність якого протягом багатьох років були пов’язані з Волинню.

Це – меморіальні речі митрополита, реліквії пов’язані з його церковним служінням (26 пам’яток). Серед них – наперсний хрест 1932 року – чотириконечний та жезл з зображенням тризуба, домашній іконостас митрополита (складень трьохчасний з кольоровими літографіями з зображеннями в центральній частині образу Казанської ікони Богородиці, на лівій стулці – образ князя Володимира, на правій – образ Святого Миколая) архієрейський одяг і відзнаки (сакос, орар, омофор, мантія, підризник, орлеці), церковне начиння (потир, трикирій, дискос, звіздиця, рипіла), документи – лист митрополита Полікарпа (Сікорського) від 22 жовтня 1953 року та лист громади парафії Св. Симона в Парижі до історико-краєзнавчого музею в Луцьку від 1 травня 1997 року. До речі, ці пам’ятки вперше експонуються за межами Волині. Вони надійшли до фондів Волинського краєзнавчого музею вже в роки незалежності у 1997 році з парафії Святого Симона УАПЦ в Парижі.

Виставка «Православ’я. Україна. Історії» буде працювати у Львівському музеї історії релігії до середини травня 2019 року. Було б цікаво представити її також і в інших регіонах України, в тому числі в Луцьку.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень