11:00 19.11.2019

Лідери "нормандської четвірки", можливо, підпишуть рамковий документ щодо врегулювання на Донбасі - джерело

2 хв читати
Лідери "нормандської четвірки", можливо, підпишуть рамковий документ щодо врегулювання на Донбасі - джерело

Лідери країн "нормандської четвірки" (Німеччина, Росія, Україна, Франція) на саміті в Парижі 9 грудня можуть підписати рамковий документ про перспективи політичного врегулювання на Донбасі, повідомило "Інтерфаксу" (interfax.ru) у вівторок інформоване джерело.

"Підготовлено та погоджено проект документа, який може бути запропоновано главам держав для підписання за підсумками саміту. Він має рамковий характер і містить перелік наступних кроків врегулювання під егідою "нормандського формату" в руслі Мінського комплексу заходів як основи мирного процесу", - зазначило джерело.

За його словами, лідери висловлять прихильність політичному шляху врегулювання конфлікту за допомогою Мінського комплексу заходів.

"При цьому за основу буде взято так звану формулу Штайнмаєра, яку погодила раніше контактна група. Передбачається комплекс кроків з її подальшої імплементації сторонами, щоб запустити в регіоні політичний процес шляхом проведення місцевих виборів під міжнародним контролем після надання окремим районам Донбасу особливого статусу з перспективою його подальшого закріплення на постійній основі після публікації звіту про проведення виборів БДІПЛ ОБСЄ", - повідомило джерело.

Водночас документ, за словами джерела, не містить конкретних кроків у частині негайного передання Києву контролю над ділянкою кордону на Донбасі.

Джерело скептично поставилося до прогнозів можливості повноцінної двосторонньої зустрічі лідерів Росії та України на полях саміту. "Можливо, що називається, "на ногах" щось і станеться. Але я сильно сумніваюся в можливості повноформатного двостороннього діалогу (Росії та України) на полях саміту. Порядок такого роду діалогу поки що передбачається нечітким", - зазначило джерело.

За його словами, саміт також може стати стимулом форсування гуманітарних процесів на Донбасі.

"Йдеться про обмін полоненими за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Саміт тут може стати таким собі драйвером. Отже, може бути зроблена спроба здійснити обмін до кінця року, вже в грудні в прив'язці до зустрічі. Однак остаточно це питання все ще не вирішене, проходить стадію обговорень", - додало джерело.

На саміті, як очікується, не порушуватиметься питання зміни формату Мінських угод. "Про відмову від Мінського формату або його зміну не йдеться. На саміті це питання порушуватися не буде", - поінформувало джерело.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА