У Мелітополі відкрили виставку "Майдан: простір творчості"

Автор: Мелітопольський краєзнавчий музей | 16 жовтня 2018 20:13 |

4 жовтня виставка робіт студентів-дизайнерів “МАЙДАН: ПРОСТІР ТВОРЧОСТІ” відкрилася у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї. Мелітополь став третім містом України, куди помандрував проект. До цього мистецькі твори експонувалися у Києві та Одесі.


Науковий співробітник музею Оксана Беца нагадала присутнім, що у  2013-2014 роках в Україні сталась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Згодом мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів не лише до корінних політичних змін, а й змін у свідомості українців.

“Події на Майдані дали поштовх рухові по всій нашій країні. То був важкий іспит для України. Але народ продемонстрував свою єдність, європейськість, гідність і прагнення до свободи. На Майдан виходили жителі Сходу і Заходу, жителі мегаполісів, маленьких містечок і сіл, незалежно від віри, люди творили свою державу”, – наголосила Оксана Беца, науковий співробітник.

Упродовж останніх років після революції по всій країні з’являються вулиці, майдани, школи, названі на честь Героїв Майдану, зводяться пам’ятники, відкриваться меморіали і музеї. Однією із найважливіших подій стало заснування Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

“Ця виставка – своєрідний мистецький вияв Майдану. Вона допомагає збагнути  феномен Майдану, який засвідчив, що людяність і гідність є тими цінностями, які скеровують людей і допомагають їм віднаходити  вартісні орієнтири у житті. Унікальність виставки в тому, що вона створена студентами, які особисто пережили події революції і стали “мотором” неформального народно-визвольного руху в Києві й інших містах України. Студентські роботи показують оголений нерв кожного юного митця і є проявом героїзму, адже у період, коли студенти працювали над своїми творчими проектами, не було зрозуміло, чим закінчиться протистояння на Майдані”, – каже Леся Онишко, вчений секретар Національного музею Революції Гідності.

Запорізька область одна з перших, де відбувається мистецький проект “МАЙДАН: ПРОСТІР ТВОРЧОСТІ”. За словами Олександра Зубченка, начальника Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, для Запорізького краю Революція Гідності, як і для всієї України, стала певним рубежем розвитку і боротьби за право бути українцями.

“Завдяки єдності українців із різних регіонів революція перемогла. Без активних позицій громади Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська інших міст та сіл, ми б не відстояли наш край від російської агресії. Місто Мелітополь змінюється і перетворюється на європейський, багатонаціональний, культурний центр. Нові магістралі, школи, лікарні. Це результат тих реформ, які були започатковані завдяки силі й самопожертві людей, які віддали свої життя на Майдані. Ця виставка свідчить про те, що ми пам’ятаємо тих людей. Ця пам’ять надихає молодь на сході країни. І найголовніше, щоб нові покоління усвідомлювати, якби не подвиг цих людей, нам би довелося жити в іншій державі”, – розповідає Олександр Зубченко.

Не просто переглядати виставку, а й переосмилювати події 2014 року, спробувати вловити ті думки, які виникали під час протестів – до цього заохотив усіх присутніх Сергій Прийма, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

“Особливо приємно, що напередодні 5-ї річниці Революції Гідності маємо змогу показати мелітопольцям і гостям міста проект “Майдан: простір творчості”. Дуже добре пам’ятаю і листопад, і лютий 2014 року! І ту креативну енергію, яка підкріплювалася музикантами, художниками. На обладунках, на стінах, всюди була народна творчість, яка уособлювала і єдність нації, і волевиявлення, і свободолюбність. У всі часи студентська молодь ставала рушієм дуже багатьох важливих процесів для країни. У музеї ми відкриваємо не просто виставку, а показуємо творчу позицію молоді, яка вартує уваги. Ця виставка – своєрідний майданчик опору пропагандистській машині, яка часто викривлює події Майдану”, –  наголосив Сергій Прийма.

Мистецтво лише посилює емоції, що виникають під час різних подій. На думку Олени Чернишової, заступниці начальника управління освіти Мелітопольської міської ради, мандрівна виставка, представлена в музеї, насамперед про емоції, які пережили студенти під час Майдану.

“Ці роботи мають суперечливий зміст, хоч і стосуються однієї події. Кожен автор засобами мистецтва висловив те, що відчуває він. Студенти були наповнені гордістю за свою країну, відчували, що відстоюють свої погляди на життя. Ці роботи багаті змістом. Їх обов’язково треба показувати. Це чудова можливість доторкнутися до сучасного мистецтва”, – каже Олена Чернишова.

Директорка Мелітопольського міського краєзнавчого музею Лєйла Ібрагімова наголосила на тому, що одне з основних завдань їхньої команди – робити якомога більше для правдивого відтворення історії Запорізького краю та  загалом історії України. Музей давно став територією спілкування та діалогу громади і влади. Тому проект “МАЙДАН: ПРОСТІР ТВОРЧОСТІ” – і про людей, які докладають багато зусиль, щоб для різних поколінь українців донести історію через творчість.

Про те, як працювалося над дипломними роботами, коли в місті тривала революція розповів ідейний натхненник створення проекту “МАЙДАН: ПРОСТІР ТВОРЧОСТІ” Віталій Шостя.

“У розпал подій я запропонував студентам облишити попередні теми й випробувати в дипломних та курсових творах не застосовувану досі методичну концепцію: ідея єдина на сприйняття та розроблення кожного студента – Революція Гідності, аспектна позиція на вибір автора. Ретельно досліджувалося все, пов’язане з Майданом. Зображення на стінах, на склі вітрин, на оборонних обладунках, іржавій блясі, брезенті наметів, шматках паперу. Також вирізані, викувані, зварені, склепані, зшиті, збиті об’єкти. І все це – в дивовижній естетиці наївної відвертості, народної справжності, наснаженості й піднесення завдяки творчій самореалізації”, – каже Віталій Шостя, професор, куратор проекту, засновник і керівник навчально-творчої майстерні графічного дизайну НАОМА.

Дипломні роботи студентів майстерні графічного дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, які вони виконали у 2013-2014 роках і присвятили Революції Гідності, за підтримки Національного музею Революції Гідності та  Українського інституту національної пам’яті, стали основою виставки “МАЙДАН: ПРОСТІР ТВОРЧОСТІ”. Серед робіт – плакати, календарі з революційною тематикою, абетка зі шрифтами, які майданівці використовували у своїх гаслах, і експериментальний макет книги з металу "Карби Майдану".

5 жовтня кураторські екскурсії виставкою професора Віталія Шості перетворилися на 5-годинний нон-стоп лекторій для студентів-дизайнерів Економіко-гуманітарного факультету Запорізького національного університету у Мелітополі, студентів і викладачів Мелітопольського державного педагогічного університету ім.Б.Хмельницького, Мелітопольського училища культури та представників Дитячої художньої школи.

Виставку доповнюють оригінальні експонати з фонду Національного музею Революції Гідності. Це промовисті матеріальні свідчення, які дозволяють краще зрозуміти події Євромайдану. Бейсбольна бита, каска з зображенням монумента Незалежності, захисні наколінники – слугували знаряддям захисту під час протистоянь. Аплікація “Козак-вершник” із нашивок на тканині у вигляді прапора демонструє, що для багатьох людей Майдан був своєрідним лицарським поєдинком.

Музей Революції Гідності продовжує збір усних і матеріальних свідчень про МайданМелітопольці можуть поповнити колекцію артефактами місцевих революційних подій. Тож звертайтеся до працівників музею.

ЕКСПОЗИЦІЯ ДІЄ: з 04 жовтня до 04 листопада, крім понеділків, з 09.00 до 16.00.

Вартість квитка на виставку – 6 грн.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Мелітопольський міський краєзнавчий музей, вул. Михайла Грушевського, 18, м.Мелітополь. Тел: 0619 444 514.

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ – прес-служба Національного Музею Революції Гідності: press@maidanmuseum.org, тел. +380 98 661 18 33, +380 63 972 59 84, +380 99 717 59 95

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень