Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Медведчук готується до «неймовірного повернення» в українську політику (світова преса)


Віктор Медведчук зустрічається із Володимиром Путіним у Підмосков'ї. Росія, 15 листопада 2017 року
Віктор Медведчук зустрічається із Володимиром Путіним у Підмосков'ї. Росія, 15 листопада 2017 року

Британське видання The Independent публікує інтерв’ю з Віктором Медведчуком – наближеним до Кремля українським політиком, який розповідає про свої плани. Про право України на помісну церкву пише щотижнева газета Church Times. А французьке медіа-агентство Euronews повідомляє про те, що іспанські подружжя не можуть вивезти з України своїх сурогатних дітей.

Британське видання The Independent публікує інтерв’ю із Віктором Медведчуком – наближеним до Кремля українським політиком, кумом російського президента Володимира Путіна. Медведчук не приховує цих зв’язків і відкрито про них говорить.

Саме Віктор Медведчук був першою особою, внесеною до санкційного списку США. Після Євромайдану, щоправда, про нього дещо забули, однак сьогодні він готує «неймовірне повернення», презентуючи себе як єдиного українця, здатного вести перемови з Кремлем, мовиться у статті.

Спочатку Медведчук став спеціальним представником у Мінському мирному процесі, відповідальним за обмін полоненими, а зараз він планує взяти участь у парламентських виборах зі своєю партією «За життя». Видання описує палітру думок: одні кажуть, що кум Путіна хоче стати спікером українського параламенту, інші пророкують, що Медведчук претендує на роль лідера всіх проросійських сил в Україні.

Сам Віктор Медведчук в інтерв'ю не дав чіткої відповіді про його цілі, проте заявив, що «штовхатися заради посади» не має наміру, адже офіційні посади, на його думку, "нічого не означають в уряді, який втратив сенс свого існування».

В Україні починається політичний сезон, президентські вибори заплановані вже на березень наступного року. Один із фаворитів, згідно із опитуваннями, – «фенікс української політики» Юлія Тимошенко. Свої зв’язки з Тимошенко Медведчук заперечив, заявивши також, що вона має не більші шанси вирішити проблему на Донбасі, аніж чинний президент України Петро Порошенко.

Медведчука асоціюють із кампанією за федералізацію України. «Сам він виступає за надання всебічної автономії сепаратистським суб’єктам на сході України. Це два окремі процеси, сказав він. Медведчук «скоро» представить нову пропозицію щодо повернення цих регіонів до України. Це передбачатиме самоврядування на умовах, раніше наданих Криму», – зазначається в статті.

Сам Медведчук не вважає, що це є загрозою суверенітету України. «Загроза суверенітету йде з Вашингтона, який керує Україною здалеку і спрямовує до європейської інтеграції та інтеграції в НАТО», – цитує автор Медведчука. США, на його думку, втручаються в справи «братських» народів, у той час як Путін прагне миру на Донбасі і зробить усе, щоб захистити людей на сході України.

Медведчук також повідомив, що часто говорить про Україну з Путіним, дружба з яким, за словами автора, почалася від 2003 року. Він переконаний: це «гріх» не використовувати свої тісні стосунки з російським президентом.

«Путін думає, ми одна нація, але я думаю, що ми не одна нація, а дві слов’янські нації з переплетеною історією, релігією. Я постійно йому про це говорю», – каже Медведчук.

Кум Путіна також повідомив, що працює над визволенням Олега Сенцова, запевняючи, що Росія не дозволить статися нічому поганому.

Проте багато людей проводять паралелі з його захистом Василя Стуса в 1980 році, який відмовлявся від Медведчука через підозру у співпраці з «іншою стороною», і якого зрештою визнали винним у «антирадянській діяльності та пропаганді» й присудили 10 років таборів суворого режиму і 5 років заслання, де він і загинув у 1985 році.

Щотижнева британська англіканська газета Church Times наголошує: Україна має право на власну церкву. Сусідня ж Росія всіма силами протистоїть прагненню Києва до автокефалії, зауважує автор статті Джонатан Люксмур. Проте, навіть якщо Україна не отримає томосу, вона зможе заявити про церковну незалежність самостійно.

Коли російських патріарх Кирило прибуде сьогодні, 31 серпня, до Стамбула на зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм I у Константинополі, він матиме лише одну головну мету: стримати надання незалежності православним християнам в Україні.

Церковну незалежність України досить активно підтримує уряд і парламент, чого й слід було сподіватись в умовах протистояння проросійським сепаратистам на сході держави, вважає автор. Тож російський патріарх протистоятиме цьому будь-якою ціною.

Православні християни становлять близько 70 відсотків населення України. Після розпаду СРСР в Україні відродилася її помісна церква, яку в Москві назвали «розкольниками».

Після анексії Росією Криму й початку війни на сході України в 2014 році Київський патріархат підтримав прозахідну орієнтацію України і її спротив поширенню «русского мира», а Московський виступав за тісний зв’язок із Росією, відкидаючи заклики до автокефалії, нагадує автор.

Так, під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України, патріарх Кирило в Москві звернувся до православних християн України й подякував за вірність Москві.

Для українських політиків такий церковний поділ слугує джерелом національної вразливості, особливо беручи до уваги тісний зв’язок Московського патріархату з Кремлем.

Тож Київ сподівається отримати томос, напруга між усіма сторонами й далі зростає.

«Під тиском з усіх боків Патріарх Варфоломій може відкласти указ про українську церковну незалежність. Проте, якщо він це зробить, українці зможуть заявити таку незалежність в односторонньому порядку: такий крок уже має історичні прецеденти», – зазначає автор.

Медіа-агентство Euronews розповідає про проблеми із вивезенням сурогатних дітей з України іспанськими подружжями.

Ключова проблема полягає в отриманні дітьми, народженими в Україні сурогатною матір’ю, документів для виїзду.

«Іспанський уряд нарікає на медичну халатність і торгівлю людьми», – йдеться у статті.

Мова йде про майже 30 родин. Сім’ї чекають уже кілька тижнів реєстрації дітей для можливості вивезти їх додому. Проте, згідно із законами, необхідно довести батьківський зв’язок, перш ніж дитині нададуть іспанське громадянство.

Мова йде про тести ДНК. Девід Мон’є, менеджер сурогатного агентства Go4Baby, який консультує деякі з постраждалих сімей, повідомив Euronews, що ці аналізи ДНК раніше робили в іспанському консульстві, але такі процедури припинили робити 5 липня.

Посольство Іспанії в Києві кілька місяців тому вже намагалося відмовити іспанських жінок від сурогатних процедур в Україні.

Крістіна Альварез, у якої народилася донька через сурогатне материнство, перебуває в Україні вже близько місяця. Наразі вона намагається отримати для дитини громадянство України, щоб якось вирішити проблему. Проте це складний і довгий процес, йдеться в статті.

Україна стала одним із ключових місць для сімей, які потребують послуг сурогатних матерів, в основному, за рахунок досить ліберальних законів.

Кількість закордонних пар, які прямують до України, останнім часом збільшилась, особливо через те, що такі напрямки як Таїланд та Індія закрили. Це сталося після розслідувань про експлуатацію жінок для народження сурогатних дітей у цих країнах.

Наразі немає повідомлень про проблеми з вивезенням українських дітей від сурогатних матерів до інших країн, окрім Іспанії.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG