Доступність посилання

ТОП новини

Парламент у першому читанні підтримав спрощення процедури заочного розслідування


Ініціатори та прихильники законопроєкту обстоювали необхідність його ухвалення тим, що він дозволить розслідувати злочини проти учасників Революції гідності
Ініціатори та прихильники законопроєкту обстоювали необхідність його ухвалення тим, що він дозволить розслідувати злочини проти учасників Революції гідності

Верховна Рада 17 лютого підтримала в першому читанні спрощення процедури спеціального досудового розслідування. «За» висловилися 299 народних депутатів, проти – 17, 24 утрималися, 30 не голосували.

Законопроєкт знайшов підтримку майже всіх фракцій, окрім «Опозиційної платформи – За життя».

Ініціатори та прихильники законопроєкту обстоювали необхідність його ухвалення тим, що він дозволить розслідувати злочини проти учасників Революції гідності.

Згідно з законопроєктом, слідчий або прокурор матимуть право оголосити підозрюваного в розшук у ході досудового розслідування, якщо підозрюваний ухиляється від явки за умови його належного повідомлення про такий виклик, а також існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Верховна Рада визнала Євромайдан історичною подією та закликала розслідувати злочини проти учасників

Згідно з пояснювальною запискою, підписаною представником «Слуги народу» Владленом Неклюдовим, Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що для початку здійснення спеціального досудового розслідування людину необхідно оголосити в міжнародний розшук. При цьому Інтерпол може відмовити в запиті на міжнародний розшук, посилаючись на ознаки політичного переслідування.

«Суди, у свою чергу, пов’язують оголошення у міжнародний розшук не з моментом винесення постанови про розшук, а з моментом виставлення Інтерполом «червоної карти» та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження, посилаючись на недоведеність обставин оголошення підозрюваного, обвинуваченого у міжнародний розшук», – йдеться в документі.

Читайте також: Справи Майдану: суд дозволив заочно розслідувати дії ексзаступника голови МВС Ратушняка

Згідно з обґрунтуванням, зміни в КПК потрібні для «більш чіткого нормативного врегулювання питання здійснення спеціальних досудового розслідування та судового провадження».

Документ був зареєстрований у Верховній Раді у вересні 2019 року. У листопаді того ж року його розгляд відклали.

XS
SM
MD
LG