08:33 22.12.2018

Україна повертає з США картину, викрадену під час Другої світової війни

2 хв читати
Україна повертає з США картину, викрадену під час Другої світової війни

В Україну зі Сполучених штатів Америки повернеться вивезене під час Другої світової війни з Дніпропетровського художнього музею полотно художника Михайла Паніна, повідомили в посольстві України в США.

"Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР проводять процедуру повернення картини художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яка під час Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею і згодом виявилася в США", - йдеться в повідомленні на сторінці посольства в Фейсбук у п'ятницю ввечері.

Дипломати підкреслили, що "це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України і США в поверненні пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон".

"Зараз триває фінальний етап розгляду судом позову, за результатами якого картина повинна бути офіційно повернута Сполученими Штатами в Україну. Для підтвердження походження картини саме з Дніпропетровського музею посольство передало до суду необхідні докази і очікує передачі полотна", - сказано в повідомленні.

Разом з тим посол Валерій Чалий отримав лист від американців, у яких картина перебувала останніх тридцять років, і які не знали про те, що вона була вкрадена. Вони вітають відновлення справедливості і висловили впевненість, що ця художня спадщина повернеться до своїх правомочних власників - народу України.

Зі свого боку посол України в США подякував американцям за "відповідальну позицію в дусі стратегічного партнерства двох держав і дружби їх народів".

 

юв

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

Рада має намір розвантажити Київський міський окружний адміністративний суд від накопичених судових справ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА