Розробили матеріал для екранів смартфонів, що самовідновлюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розробили матеріал для екранів смартфонів, що самовідновлюється

Технології&Авто
486
Дослідники з Корейського інституту науки і технологій розробили електронний матеріал, який може відновити свою цілісність після тріщин і інших фізичних пошкоджень. У ньому є несподіваний інгредієнт – лляна олія.
Тріщини на екрані смартфона – вкрай неприємна подія для будь-кого. Корейські вчені розуміють це і зробили великий крок до технології самовідновлення екранів. Їхнє дослідження опубліковано в Composites Part B: Engineering, коротко про нього розповідає Science Alert.
Вчені додали олію з насіння льону в безбарвний поліїмід – альтернативу склу, яка використовується у виробництві екранів. Лляна олія в мікрокапсулах змішується з силіконом і використовується як покриття екрану.
“Ми змогли розробити самовідновлюваний Безбарвний поліїмід, який може радикально змінити фізичні властивості і термін служби пошкоджених полімерних матеріалів”,
- заявили дослідники.
Розриви поліїміду призводять до розривів мікрокапсул, вивільняючи лляну олію. Вступаючи в реакцію з повітрям, вона твердне, і матеріал відновлюється.
Всі процеси відбуваються при кімнатній температурі і без необхідності зовнішнього тиску, на відміну від аналогічних самовідновлювальних матеріалів, які представляли вчені раніше. Дослідники відзначають, що більш висока температура, вологість і ультрафіолет здатні прискорити процес.
При ідеальних умовах під впливом УФ-випромінювання матеріал може “регенерувати” 91 відсоток тріщин всього за 20 хвилин, зберігаючи при цьому всі свої властивості.
Щоб вивести цю технологію з лабораторії в масове виробництво і продаж, потрібно зробити ще багато роботи, але результати вже дають надію. Переваги технології можуть виходити далеко за рамки розбитих екранів смартфонів: поліїмід — це матеріал, який використовується скрізь, від штучної шкіри до сонячних батарей.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас