Доступність посилання

ТОП новини

Аваков став другою людиною після президента – Сініцин (огляд преси)


Під час акції біля Офісу президента України з вимогою відставки керівника МВС Арсена Авакова. Київ, 22 грудня 2019 року
Під час акції біля Офісу президента України з вимогою відставки керівника МВС Арсена Авакова. Київ, 22 грудня 2019 року

«Аваков став другою людиною після президента» – у публікації під таким заголовком «Газета по-українськи» нагадує, що Арсен Аваков працює у четвертому Кабінеті міністрів – був у двох урядах Арсенія Яценюка, за прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та нинішньому – на чолі з Олексієм Гончаруком.

Видання зазначає, що нині Аваков сконцентрував майже необмежену владу. За Порошенка був другою людиною в країні. Так само тепер при Зеленському, наголошує експерт видання волонтер Роман Сініцин. Він віддає належне здібностям Авакова до інтриг, захоплення сфер впливу. І водночас замилювання очей владним елітам.

Торік у вересні з-під впливу Авакова збиралися забрати Нацгвардію. То він, за інформацією експерта, влаштував істерику в Офісі президента і рішення відкотили.

Не зрозуміла доля реформи поліції. Її фактично провалили 2016-го на етапі так званої атестації. Більш як 90 відсотків співробітників, яких звільнили атестаційні комісії, поновилися через суди. А до них були питання щодо корупції, кришування проституції, казино, наркоторгівлі.

Єдине, що зроблено за допомогою міжнародних донорів, реформаторів із Грузії – патрульна поліція. Проте в останні роки звідти спостерігається відтік кадрів. Патрульна поліція – важлива, але це, мабуть, і не десята частина поліцейської системи. Не реформований оперативний, слідчий блок. Досі є кругова порука, безкарність. Все це виливається у кризу справедливості серед людей. Аваков несе політичну відповідальність за провал реформи, наголошує волонтер.

Нинішня влада більше переймається рейтингом. Її не дуже хвилюють реальні дії та справедливість, переконує в «Газеті по-українськи» адвокат Небесної сотні Павло Дикань.

Він зазначає, що команда Зеленського говоритиме, як сприяє розслідуванню, але далі слів не піде. Без вироку видали Росії обвинувачуваних у смерті десятків людей. Порушили закон. Генпрокурор Руслан Рябошапка за вказівкою Володимира Зеленського чи Андрія Богдана чинив тиск на прокурорів з метою звільнення з-під варти «беркутівців», стверджує адвокат. Влада сприяла фактичній утечі цих людей. Політична доцільність звільнення полонених не виправдовує порушення закону, наголошує юрист. Відбулося пряме втручання у суддівсько-прокурорську діяльність, тиск на суддів і незаконне ухвалення рішень.

Половина «нової» команди прийшла з тієї сторони. Теперішній голова Офісу президента Андрій Єрмак був помічником «регіонала» Ельбруса Тадеєва. Андрій Богдан працював в уряді Миколи Азарова. Таких у команді Зеленського багато. Українці ще не про всіх знають. Тож наївно сподіватися, що вони розслідуватимуть справи проти себе, зазначає адвокат Павло Дикань.

До кінця року на Донбасі буде пів мільйона громадян Росії. Тоді зникне логіка в реінтеграції окупованих територій, – наголошує в тижневику «Країна» колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Він не виключає, що заяви Андрія Єрмака про те, що влада розраховує провести вибори на Донбасі восени – за українським законодавством і після виведення іноземних збройних формувань, то це, можливо, свідомий тролінг. Хочуть дати такий меседж Росії, українському суспільству, Заходу. І перевірити реакції. Чинна влада не має жодної стратегії, переконує політик. Зеленський сказав, що ніхто в країні не розуміє, що далі робити з медичною реформою.

Так само ніхто не має уявлення про майбутнє Донбасу. Повинні сказати, що саме готові зробити для врегулювання конфлікту. Назвати конкретні умови для цього. Гра має бути зрозуміла не тільки тим, хто сидить в Офісі президента. Її повинне підтримати суспільство – це питання національної безпеки та існування держави, наголошує Клімкін. Росія буде намагатися розбурхати українців емоційно і грати на цьому тактично. Повернення «беркутівців», яких судили за злочини проти Майдану, підтверджує це.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG