НБУ спростив ФОПам ведення касових операцій у гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спростив ФОПам ведення касових операцій у гривні

Казна та Політика
2007
НБУ спрощує фізичним особам – підприємцям ведення касових операцій у національній валюті через скасування книги обліку доходів, пише Фінклуб.
Про це йдеться в постанові правління НБУ №155 від 8 грудня.
Постанова набирає чинності відсьогодні,15 грудня 2020 року, водночас підпункти, що стосуються спрощення обліку ФОПами, – з 1 січня 2021 року.
Зміни зумовлені тим, що закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» спростив роботу ФОПів – платників єдиного податку I та II груп та платників єдиного податку III групи, які не є платниками податку на додану вартість, а саме – скасував ведення книги обліку доходів фізособами-підприємцями.
Такі ФОПи вестимуть облік у довільній формі (паперовій або електронній), помісячно відображаючи отримані доходи.
Оскільки чинне положення про ведення касових операцій у гривні містить посилання на документи, які застосовують ФОПи для обліку готівки, Нацбанк привів його у відповідність до вимог цього закону.

Як закрити ФОП в 2020 році?

У липні Верховна Рада схвалила в другому читанні та цілому законопроєкт щодо роботи електронного кабінету та спрощення роботи фізосіб-підприємців, який обмежує паперовий документообіг.

Довідка Finance.ua:

  • З 14 грудня запущено послугу з оформлення одноразової матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам у застосунку та на порталі Дія. Уже понад 33 тисячі українців успішно подали заяви.
  • Якщо не працює “Дія”. З моменту запуску послуги “Одноразова матеріальна допомога ФОПам та найманим працівникам” сотні тисяч користувачів одночасно намагаються подати заяву. У Мінцифри зазначили, що міністерство має понад 1000 запитів за секунду. Це вплинуло на стабільність роботи застосунку і порталу Дія. Користувачі можуть спробувати отримати послугу через застосунок Дія. Однак, якщо це не вдається, варто зробити паузу і спробувати пізніше.
Читайте важные советы, которые пригодятся для вашего кошелька, в телеграм-канале Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас