Міжбанк: чи перестане лихоманити курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи перестане лихоманити курс

Валюта
1465
Четвер продовжив традиції цього тижня і метушня на валютному ринку продовжиться.
Річ у тім, що період основних надходжень валюти на цьому тижні (експотери плюс нерезиденти під аукціон ОВДП) вже минув. Сьогодні і завтра на торгах у вигляді пропозиції буде присутня тільки валюта експортерів. А це вельми обмежені обсяги. Зате активність покупців тільки зросте. Попереду три вихідні дні (субота-понеділок) з урахуванням святкування Трійці й імпортери будуть сьогодні поспішати закрити свої зовнішні розрахунки, щоб встигнути розрахуватися за своїми зобов’язаннями або отримати товар до цих довгих вихідних. Це збільшить обсяг попиту і посилить тиск на гривню.
Крім цього, на ранок четверга істотно зросли коррахунки банків (відразу на 2,6 млрд гривень – до 63,5 млрд), що дає можливість спекулянтам погойдати ринок.
Частина цього зростання ліквідності пов’язано і з вчорашніми погашеннями раніше проданих Мінфіном ОВДП. Клієнти, які отримали цю гривню, вже не продаватимуть валюту під свої поточні операції, а витрачатимуть гривневі надходження від держави. А частина одержувачів – нерезидентів вийде на ринок з купівлею валюти для репатріації заробленого на облігаціях.
Все це дає шанс спекулянтам і великим гравцям-продавцям знову спробувати зіграти в зростання курсу. Водночас готівковий ринок поки просто працює “з обороту” і коригує свої цінники тільки в межах коливань міжбанку, не розігріваючи самостійно котирування, чим підтримує гривню.
Всі ці різноспрямовані чинники зіграють сьогодні одночасно і загалом тренд по курсу буде повністю залежати від великих гравців і поведінки нерезидентів, які отримали вчора гривню від погашень ОВДП.
Нацбанку доведеться дуже уважно стежити за тим, що відбувається на торгах, і в разі стрибків котирувань – втручатися з інтервенціями.
Тим більше, що валютні гойдалки останніх днів порядком зіпсували економічні показники, що впливають на показники інфляції, що категорично не влаштовує регулятор.
Знову отримати до осені нові показники по інфляції, що повністю переб’ють всі прогнози НБУ, і потім розводити руками, мовляв, “не змогла, всі довкруги винні, а ми всі в білому” – вже не вдасться. Надто вже часто в останні три роки прогнози Нацбанку фактично нагадували політичні реляції на догоду уряду і МВФ. Але реальну економіку не обдуриш і “вуха” натягнутих цифр все одно вилазять то там, то тут.
Ми прогнозуємо на четвер продовження коливань курсу в межах досить широкого коридору 26,30-26,55 гривень за долар з обсягами операцій до 440 мільйонів доларів при здійсненні до 560 угод.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,46 / 26,50
євро – 29,93 / 29,97
російський рубль – 0,4088 / 0,4097
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас