RU
 

Депортований з Криму в Узбекистан активіст просить повернення в Україну

Корреспондент.net,  30 серпня 2018, 16:57
0
102
Депортований з Криму в Узбекистан активіст просить повернення в Україну
Фото: crimeahrg.org
Недим Халілов просить повернути його до України

Депортований з анексованого Криму в Узбекистан кримськотатарський активіст Недим Халілов просить повернути його до України.

 
Депортований з Криму в Узбекистан активіст Недим Халілов просить повернути його до України. Кримський татарин звернувся до посла України в Узбекистані про вирішення питань переміщення за місцем початкового вибуття, передає в четвер, 30 серпня, Кримська правозахисна група.
 
Активіст пояснив, що самостійно покинути Узбекистан він не може, тому що не має відповідних документів, а отримувати узбецький паспорт кримський татарин відмовляється.
 
"З огляду на те, що мій переїзд до Криму (Україна) відбувся у 2002 році, тобто на момент дії Угоди країн СНД З питань відновлення прав депортованих осіб, національних меншин і народів, також з огляду на втручання фактів непереборної сили (приєднання Криму до Росії, без згоди України, кримських татар і людей доброї волі), моє примусове переміщення російською владою в місця депортації моїх батьків, прошу вирішити питання мого повернення в Україну", - йдеться в документі, наявному в правозахисників.
 
Як зазначає правозахисна група, Халілов спробував у судовому порядку домогтися встановлення йому статусу "особа без громадянства", оскільки право на узбецьке громадянство він втратив у 2012 році, але Мірзо-Улугбецький міжрайонний суд у цивільних справах у Ташкенті 8 серпня відмовив йому у встановленні цього факту.
 
Нагадаємо, 15 травня кримськотатарського активіста Недима Халілова в Криму посадили в літак і відправили в Узбекистан.
 
Також повідомлялося, що в Криму за 2017 рік затримали 248 кримських татар.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: Крымские татарыКрымУзбекистандепортация украинцевактивистыдепортация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі