13:47 24.12.2018

Лукашенко: РФ відкинула всі пропозиції Білорусі щодо компенсації за податковий маневр

2 хв читати
Лукашенко: РФ відкинула всі пропозиції Білорусі щодо компенсації за податковий маневр

Москва відкинула всі пропозиції Мінська щодо цін на газ і стосовно компенсації за податковий маневр, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"У середині цього року ми мали почати і закінчити до кінця року питання з цінами на газ - ми в Пітері домовлялися з Володимиром Володимировичем (Путіним - ІФ) - вирішити нафтові питання у зв'язку з податковим маневром у Російській Федерації. Однак на всі наші пропозиції Росія не пішла, і ці терміни фактично зірвані", - заявив О.Лукашенко в понеділок на нараді з актуальних питань співпраці з Росією.

Президента Білорусі цитує Держагентство "БелТА".

За словами О.Лукашенка, на майбутніх 25 грудня переговорах "наша частина делегації і російська повинні будуть відповісти на запитання, чому ухвалене двома президентами рішення не було виконане цього року".

Білоруський президент зазначив, що стосовно газу на майбутній рік ціни врегульовані. "Нехай це в удвічі дорожче, ніж у Росії. Але ось вже три роки поспіль, включаючи 2019-й, - ми домовилися про ціноутворення", - зауважив він.

"Стосовно цін на нафту, ситуація змінилася три роки тому. Протягом цих трьох років податкового маневру ми втратили майже $4,5 млрд. Ми розуміємо, що в найближчі роки, приблизно до 2024 року, зазнаємо втрат ще на $10,5 млрд", - сказав президент.

"Мені особисто було жорстко обіцяно: ми (Росія - ІФ) ніколи не підемо на погіршення економічної ситуації в Білорусі, і ми компенсуємо втрати від податкового маневру", - заявив білоруський лідер.

"Це були обіцянки. Ми розуміли і готові були вести переговори. Начебто ви на рівні двох урядів порахували все, було прийнято рішення", - продовжив він.

Щодо податкового маневру сторони розглядали два варіанти компенсації - зниження вартості нафти для Білорусі або прямий міжбюджетний трансферт. У Мінську розраховували на погодження та затвердження механізму не тільки на 2019 рік, а й на весь період реалізації податкового маневру в РФ, тобто до 2024 року включно.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на засіданні союзного рад міну, що відбулося 13 грудня в Бресті, озвучив нову позицію російської сторони, яка передбачає готовність Мінська до "глибокої інтеграції" перед рішенням про надання з боку РФ подальших преференцій.

О.Лукашенко розцінив таку позицію як загрозу суверенітету Білорусі. "Якщо нас хочуть поділити на області і впхнути в Росію - цього не буде ніколи", - сказав президент, 14 грудня, на прес-конференції для російських ЗМІ в Мінську.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА