Штучний інтелект навчився збирати кубик Рубіка за 1,2 секунди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний інтелект навчився збирати кубик Рубіка за 1,2 секунди

Технології&Авто
800
Рекорд зі складання кубика Рубіка серед людей становить 3,47 секунди (зазвичай людям, здатним на дуже швидке збирання, потрібно близько 50 ходів). Рекорд же серед роботів становить 0,38 секунди; нова система – DeepCubeA – збирає головоломку повільніше, проте вона, як зазначається, використовує нейромережу і техніки машинного навчання і не була спеціально розроблена для цього завдання.
Вчені спочатку показали DeepCubeA змодельовану версію зібраного кубика Рубіка – потім розібрали її. Система, як вказується, самостійно вчилася протягом двох днів, вдосконалюючись на все більш складних комбінаціях. ШІ протестували на величезній безлічі комбінацій: як свідчать дослідники, він щоразу розв’язував головоломку, причому приблизно в 60 відсотках випадків витрачав на це мінімальну кількість ходів.
Таким чином, система навчилася збирати кубик Рубіка в середньому за 1,2 секунди, виконуючи близько 20 ходів. DeepCubeA, як зазначається, може розв’язувати й інші головоломки, зокрема грати у відеоігри Lights Out і Sokoban. Дослідники припускають, що DeepCubeA в перспективі може бути застосуваний в розв’язуванні наукових завдань, наприклад, у вищій математиці або ядерній фізиці, а також в інших сферах, де необхідна робота з великими обсягами даних. Робота, присвячена DeepCubeA, була опублікована в журналі Nature Machine Intelligence; коротко про систему повідомляється в прес-релізі на сайті Каліфорнійського університету в Ірвайні.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас