09:04 18.08.2020

Адміністрація Трампа дозволила видобуток нафти і газу в Арктичному національному заповіднику на Алясці

3 хв читати
Адміністрація Трампа дозволила видобуток нафти і газу в Арктичному національному заповіднику на Алясці

Адміністрація президента США Дональда Трампа в понеділок затвердила програму, відповідно до якої Арктичний національний заповідник дикої природи (Arctic National Wildlife Refuge, ANWR), розташований на території Аляски, буде відкритий для видобутку нафти і газу.

Це рішення дозволить владі США виставити на аукціон нафтові ділянки в регіоні "приблизно до кінця поточного року", заявив міністр внутрішніх справ США Девід Бернгардт в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Представники енергетичної галузі і губернатор Аляски Майкл Данліві підтримували такий крок, вважаючи, що відкриття регіону для видобутку нафти створить робочі місця і підштовхне до зростання економіки штату, яка значною мірою залежить від нафтового сектора. Водночас демократи і екологічні групи виступали з критикою програми, яку нині вважає поступкою великим нафтовим компаніям. Екологи неодноразово порушували питання про те, що буріння в ANWR завдасть шкоди унікальній екосистемі Арктики, де живуть полярні ведмеді і північні олені.

Затвердження цього плану адміністрацією Трампа може привести до конфліктних ситуацій у майбутньому, якщо нинішній президент програє вибори в листопаді поточного року, попереджають експерти. Кандидат на пост президента США від Демократичної партії Джо Байден виступає різко проти буріння в Арктиці, називаючи цю ідею "катастрофою".

Невизначеність щодо резервів нафти в ANWR, суспільна протидія бурінню в Арктиці, а також той факт, що запуск видобутку в регіоні потребує величезних витрат, може відлякати низку великих нафтокомпаній, які могли б дозволити собі необхідні капіталовкладення, пише WSJ. Складно сказати, наскільки високим буде попит на нафтові ділянки в Арктиці, якщо врахувати ще й те, що багатьом нафтовим компаніям довелося знизити активність і урізати капіталовкладення через падіння цін на нафту і різкого скорочення попиту в зв'язку з пандемією коронавірусу.

Goldman Sachs Group Inc. і Wells Fargo & Co. поряд із деякими іншими банками вже заявили, що не будуть фінансувати буріння в ANWR і в Арктиці.

Фінансові компанії стурбовані питаннями зміни клімату, а також низькими цінами на нафту, і в зв'язку з цим, ймовірно, не братимуть участь у проектах буріння в регіоні, зазначає Квінсі Кросбі, який відповідає за стратегію на нафтовому ринку в Prudential Financial Inc.

Конгрес США ухвалив оренду нафтових ділянок в ANWR у рамках податкової реформи в 2017 році, коли і Палата представників, і Сенат контролювалися республіканцями.

За словами Бернгардта, Конгрес затвердив законодавчо деталі, які дозволять зробити буріння в регіоні екологічно безпечним.

"Конгрес дав нам дуже чітку директиву, і нам потрібно діяти відповідно до цієї директиви, а також відповідно до процесуального законодавства, - сказав він. - Я значною мірою впевнений, що все може бути зроблено відповідально і екологічно безпечно".

Згідно з даними Геологічної служби США, берегова рівнина в ANWR може містити від 4,3 млрд до 11,8 млрд барелів запасів нафти.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони в травні знищили приблизно 40 тис. особового складу армії РФ

Іспанський "Реал" - переможець Ліги чемпіонів УЄФА

Росія знову атакує Україну з повітря, помічено кілька груп ударних БпЛА

Світоліна вийшла до четвертого кола Ролан Гаррос, вигравши матч у румунки Богдан

Понад 600 дітей загинули і понад 1420 дістали поранення по всій Україні за час повномасштабного вторгнення РФ - ООН

Сили оборони в травні знищили 9 літаків, а також рекордну кількість артсистем і бронемашин противника

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА