Друкувати чеки можна буде на будь-якому принтері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друкувати чеки можна буде на будь-якому принтері

Казна та Політика
6739
З 1 серпня список продавців, які повинні в обов’язковому порядку використовувати РРО і видавати фіскальні чеки, не змінюється. Як і раніше, це обов’язково тільки для тих, хто торгує побутовою технікою, яка підлягає гарантійному ремонту, ліками та медичним виробами, а також акцизними товарами. Для більшості інших продавців використання РРО стане обов’язковим, як уже йшлося, з 1 січня 2021 року. Тож покупцям не варто очікувати, що з 1 серпня вони зможуть отримувати чеки, скажімо, в кіосках або на ринках.
Не зміниться і зовнішній вигляд чеків. Однак якщо раніше чеки мали друкувати на спеціальних принтерах, які також коштували недешево, то тепер, з запуском ПРРО, продавці зможуть видавати покупцям чеки, надруковані на будь-якому принтері, навіть на допотопному.
“Стара технологія наказувала продавцям мати спеціальні принтери, фіскалізовані й опломбовані. Тепер же для друку чека можна використовувати не спеціальний апарат, а будь-який. Тобто підприємець зможе дістати будь-який старий принтер, який раніше друкував на папері А4, а останнім часом використовувався в якості тумбочки, і друкувати на ньому чеки. Навіть такі апарати можуть бути налаштовані для друку вузьких чекових стрічок. Коли це було задумано, передбачалося, що підприємець зможе використовувати ту техніку, яка є у нього під рукою, а не купувати спеціальну. Тобто що нових інвестицій в нову техніку не потрібно”, – розповідає Андрій Панасюк.
СЕО компанії SkyService POS Микола Дубовик звертає також увагу на те, що з 1 серпня підприємці, які використовують ПРРО, зможуть і зовсім не видавати покупцям звичайні чеки, а відправляти їх по електронній пошті.
“Розрахунок відбуватиметься точно так само, як і при використанні стандартного РРО. Тільки чек може видаватися не з фіскального пристрою, а навіть з простого принтера. Або навіть в електронному вигляді. Яким чином продавець зможе отримувати доступ до пошти клієнта – буде залежати від системи касового обліку, від програмного комплексу, який використовується в магазині або кафе. Наприклад, якщо клієнт бере участь в якихось програмах лояльності, біля магазину або кафе, швидше за все, вже є його електронна пошта, і на цю пошту йому можуть відправити чек. Також є можливість на звичайному чеку формувати QR-код, який клієнт може відсканувати і перевірити, чи зареєстрований цей чек в податковій”, – розповідає Микола Дубовик.
Однак експерти кажуть, що до кінця всі можливі технології поки незрозумілі. Зокрема, тому, що досі не видано багато нормативних документів, які потрібні для запуску новації.
“Після запуску програмних РРО, продавцям більше не обов’язково буде друкувати паперовий чек. Можна просто показати QR-код або відправити СМС або на пошту дані по чеку, щоб потім гість міг по ньому знайти інформацію на сайті податкової. Однак досі в податковій не роз’яснили, як правильно за законом відправляти електронний чек клієнту, у якого немає ні смартфона, ні планшета”, – каже CEO та співзасновник компанії по автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster Родіон Єрошек.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 серпня 2020 року впроваджено застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій. Бізнес може встановити програмний РРО на смартфон, планшет або комп’ютер і використовувати такий пристрій як касовий апарат.

Найкращі кредитки для покупок в супермаркетах

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас