13:00 09.12.2020

Група депутатів пропонує створити Державну житлово-комунальну інспекцію

2 хв читати

Київ. 9 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Група депутатів пропонує створити Державну житлово-комунальну інспекцію для контролю за наданням житлово-комунальних послуг, управлінням житлового фонду та для захисту прав співвласників багатоквартирних будинків та споживачів послуг.

"Ми з колегами зареєстрували два законопроекти, №4303 і №4304, у яких йдеться про те, що в нинішніх умовах ми пропонуємо створити держорган - державну інспекцію, яка займалася б питаннями житлово-комунальних послуг і максимально вирішувала б проблеми споживачів послуг та осіб, які проживають у застарілому житловому фонді", - повідомила одна з ініціаторів законопроекту, народний депутат Олена Шуляк на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Законопроект №4303, крім створення держінспекції, також передбачає внесення змін до відповідних законів у сфері ЖКГ для визначення повноважень нового органу і порядок здійснення функції державного контролю та нагляду. Законопроект №4304 також передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення для врегулювання повноважень держінспекції щодо правопорушників законодавства у сфері ЖКГ.

Необхідність створення органу для реалізації політики та контролю у сфері житлово-комунального господарства, зокрема формування тарифів, також виникла у зв'язку з передачею повноважень на місця внаслідок реформи децентралізації, пояснила Шуляк.

За словами одного з ініціаторів законопроекту, народного депутата Олексія Кучеренка, крім контролю за наданням послуг, інспекція буде "адвокатом" споживача і захищатиме його інтереси під час громадських обговорень щодо затвердження тарифів на комунальні послуги.

При цьому діяльність суб'єктів природних монополій, зокрема у сфері електроенергії та газопостачання, залишиться у підпорядкуванні Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Коли ми говоримо про житлово-комунальні послуги, йдеться про послуги теплопостачання, водопостачання, поводження з відходами та про управління будинком. (...) Ці сфери будуть основними для майбутньої комісії", - зазначив Кучеренко.

"Це буде непростий шлях, але я сподіваюся, що разом із засобами масової інформації, з депутатами міських рад, які обіцяли своїм виборцям захистити їх, ми якнайшвидше і якнайефективніше зробимо цю дискусію публічною та прозорою, щоб не виникало запитання: це справді захисник споживача чи черговий корупційний орган", - резюмував він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА