ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 31 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 31 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні фіксуються десятки нових випадків зараження коронавірусом

Поширення коронавіруса в Україні і світі продовжується. У нашій країні поліція почала складати протоколи на громадян, які відмовляються від карантину, а Рада не змогла внести зміни до держбюджету в рамках боротьби з COVID-19. Детальніше про пандемію в Україні та світі 31 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • кількість хворих коронавірусом зросла до 549
  • зросла смертність від інфекції, зафіксовано 13 летальних випадків
  • в Україні з'явилися мобільні бригади і пересувні військові лабораторії з виявлення інфікованих
  • поліція почала складати протоколи на громадян, які відмовляються від карантину
  • Рада провалила закон про гроші на боротьбу з коронавірусом
  • в областях готуються до дефіциту продуктів харчування
  • пандемія виснажує національні системи охорони здоров'я

У ОРДЛО заявили про перший випадок інфікування

На території окупованого Донбасу заявили про перший випадок інфікування коронавірусом. Повідомляється, що випадок зафіксований 31 березня. За словами так званого "міністр охорони здоров'я" ДНР "Ольга Долгошапко, що вірус міг хтось завезти на територію ОРДЛО.

МОЗ дозволив роботу продуктових ринків

Ринки зможуть відновити роботу під час карантину при виконанні декількох умов. Зокрема, дозволяється торгівля виключно харчовими продуктами, а відстань між торговими точками повинна бути не менше 3 метрів. Допускається не більше 1 людини на 20 кв.м. Також усі покупці і продавці повинні бути в масках. У чергах необхідно дотримуватися відстані мінімум 1,5 метра.

Хворим коронавірусом дозволили ходити в аптеки і магазини

Громадяни з підтвердженим діагнозом COVID-19 можуть відвідувати магазини і аптеки, але виключно в невідкладних випадках. Також для таких осіб обов'язково використання засобів індивідуального захисту і дотримання відстані не менше 1,5 метра. Про це сказано в постанові Кабміну від 29 березня.

Кількість хворих в світі перевищила 800 тис.

На 31 березня коронавірусом в світі захворіло 803,6 тис. осіб. Лідирує за темпами поширення інфекції - США, де кількість інфікованих досягла 164 тис. Також перевищила межу 100 тис. кількість хворих в Італії (101,7 тис). На третьому місці Іспанія - 94,4 тис. хворих.

Жертвами COVID-19 в світі стало 39 тис. осіб, з них 11,5 тис. летальних випадків - в Італії.

В'їзд до Івано-Франківська обмежують

У зв'язку з ростом захворюваності COVID-19, з 2 квітня на в'їздах до Івано-Франківська встановлять контрольно-пропускні пункти, на яких буде проводитися обов'язковий температурний скринінг. Обмеження почнуть діяти з 00:00 2 квітня.

Кожен 10-й українець втратив роботу через коронавірус

За результатами опитування компанії Info Sapiens, з початку карантину 10% громадян України позбулися роботи. Спалах коронавірусу в країні вже призвів до фінансових втрат у населення. Так, тільки 46% респондентів за березень отримають заробіток в повному обсязі, 34% - отримають меншу зарплату, ніж очікували.

З 6 квітня стартує "Всеукраїнська школа онлайн"

Під час карантину через коронавірус українські школярі зможуть навчатися дистанційно. З понеділка почне працювати проект "Всеукраїнська школа онлайн", програма якого разрахована на учнів 5-11 класів.

Уроки з 11 предметів щодня транслюватимуться в ефірі українських телеканалів, а також на сторінках Міносвіти в Facebook і YouTube.

ПЛР-тести будуть робити на 5-6 день обсервації

Українцям, які повернулися в країну через пандемію COVID-19 і знаходяться в режимі обсервації, тести ПЛР на коронавірус будуть робити на 5-6 день після прибуття. У разі отримання негативного результату, громадяни зможуть продовжити самоізоляцію в домашніх умовах.

Від 17 тис. штафу за порушення карантину в Києві

Мер столиці Віталій Кличко заявив, що за перше порушення карантинного режиму, самоізоляції чи обсервації передбачений штраф в розмірі 17 тис. грн, за друге - 34 тис. грн, а за третє - кримінальна відповідальність.

В Іспанії рекордне число жертв

889 людей померло за минулу добу від коронавіруса. Це найбільша кількість жертв хвороби з моменту початку епідемії. Загалом COVID-19 заразилося 94 417 осіб, 8 189 з них померли, 19 259 пацієнтів вилікувалися.

Британський принц видужав від COVID-19

Принц Чарльз, у якого виявили коронавірус 25 березня, повністю видужав і вийшов із самоізоляції. Спадкоємець британського престолу пробув на 7-денному карантині в Шотландії, захворювання проявлялося легкими симптомами.

Коронавірус виявлений у 549 українців

За минулий день в країні було лабораторно підтверджено 69 нових випадків зараження, загальне число інфікованих COVID-19 на 31 березня становить 549 осіб.

Жертвами вірусу стало ще двоє людей, таким чином в Україні вже 13 летальних випадків. При цьому, 8 пацієнтів одужали.

Найбільша кількість хворих - в Києві (107), в Чернівецькій області заразилися 90 осіб, у Тернопільській - 78. Поки не виявлено жодного випадку в Миколаївській області.

коронавірус в Україні

Фото: коронавірус в Україні (facebook.com phc.org.ua)

У РНБО створили карту поширення коронавіруса

Головний ситуаційний центр України створив електронну карту, на якій відображається інформація про поширення COVID-19 в Україні і світі. На ній представлені дані про кількість підтверджених випадків, підозри, а також кількість летальних випадків і видужали.

Пандемія посилюється

Кількість хворих коронавірусом в Україні зросла до 548 чоловік. Тільки за останню добу підтвердилися 62 нових випадки. Нові зараження фіксуються в Сумській, Львівській, Донецькій, Івано-Франківській та Одеській областях.

У Київській області за вихідні померли двоє чоловіків у віці 47 і 49 років. У Чернівцях помер один хворий, 7 пацієнтів знаходяться у важкому стані і підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Більше сотні інфікованих госпіталізовані в Івано-Франківську. Мер міста заявив про погіршення ситуації.

У Києві кількість інфікованих досягло 102. Дві людини вже вилікувалися. За інформацією мера Віталія Кличка, найбільша кількість заражених в центральних районах міста.

Як борються з COVID-19 в Україні

В столиці 100 осіб, які повернулися чартерним рейсом з Балі і Катару, в супроводі поліції були доставлені на карантин у готель "Козацький". Частина туристів не погодилася на обсервацію. На них правоохоронці склали адміністративні протоколи. Як інформує МВС, в Україні за дотриманням правил карантину стежать 18 тисяч правоохоронців. За весь час обмежень складені 2967 адмінпротоколів, відкриті 33 кримінальні справи.

Моз створив 567 мобільних бригад, які будуть виявляти хворих коронавірусом. "В кожній області, в кожному районі. Вони створені для того, щоб забирати зразки для проведення тестування у вірусологічних лабораторіях методом ПЛР...Система організована, алгоритми працюють", - заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Для тестування залучено три пересувні лабораторії Міністерства оборони.

В Україну прибули 100 тисяч південнокорейських ПЛР-тестів для визначення COVID-19, про яких раніше говорив президент Володимир Зеленський.

У Львові влади почали масово застосовувати експрес-тести для працівників комунальних служб.

На позачерговому засіданні народні депутати звільнили пропрацював один місяць міністра охорони здоров'я Іллю Ємця і призначили на його місце Максима Степанова. Крім цього, Рада не змогла створити спеціальний фонд і виділити 97 млрд гривень на боротьбу з коронавірусом.

Одразу кілька областей звернулися в Держрезерв для забезпечення продуктами харчування. "Наша держава і світ ще ніколи не стикалися з подібними проблемами, і ми повинні бути готові оперативно реагувати на виклики сучасності", - заявив голова Держрезерву Ярослав Погорілий.

Євросоюз виділяє Україні 80 млн євро на боротьбу з коронавірусом. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив надію, що пандемія не зруйнує безвізовий режим України з Європейським Союзом.

За даними Міністерства закордонних справ, після оголошення карантину в країну повернулися 144 тисячі осіб. В даний час на кордоні в пунктах пропуску черг немає.

Перенесення Олімпіади і надзвичайний стан у країнах світу

Олімпійські ігри в Токіо перенесені на рік. Офіційне відкриття заплановане на 23 липня 2021 року. З-за цього на рік перенесено й чемпіонат світу з легкої атлетики в США.

прем'єр Грузії Георгій Гахарія оголосив про повну карантин і введення комендантської години. З 31 березня в країні буде заборонено пересування людей по вулицях з 21:00 до 06:00. Такі ж заходи введені на Кіпрі. Крім комендантської години, жителям заборонено залишати вдома. Штрафи за порушення складають від 150 до 300 євро. Число людей в таксі не повинно перевищувати трьох осіб, включаючи водія.

Глава угорського уряду Віктор Орбан домігся розширених повноважень на час пандемії. Парламент країни підтримав закон, за яким прем'єр одноосібно зможе продовжити надзвичайний стан, припинити виконання певних законів, в тому числі про вибори.

Болгарія відклала на рік набуття Євросоюз через пандемію. Як заявив глава Болгарського народного банку Димитр Радев, "графік приєднання до банківського союзу та участі в механізмі валютних курсів більше не є реалістичним".

Пандемія виснажує системи охорони здоров'я у всьому світі. За словами гендиректор ВООЗ Тедроса Адханома Гебрейесуса, швидке зростання затребуваності в медустановах і медпрацівників небезпечний тим, що деякі системи охорони здоров'я будуть перевантажені.

Нова спалах смертності зафіксовано в Іспанії. За добу 812 осіб стали жертвами COVID-19. Загальна кількість летальних випадків зросла до 7340 людина. Заражені 85,2 тисячі людей.

У Франції смертність від коронавіруса досягла піку. За добу від пандемії померли 418 чоловік. Всього в країні зафіксовано 3024 летальних випадки.

В Італії кількість заражених перевищила 100 тисяч осіб. На даний момент від коронавіруса в країні померли 11,5 тисяч.