ua en ru

У Стамбулі обговорюють питання автокефалії української церкви

У Стамбулі обговорюють питання автокефалії української церкви Фото: засідання синоду Константинопольського патріархату в Стамбулі (bta.bg)

Константинопольський патріархат володіє ексклюзивним правом надання автокефалії

У Стамбулі сьогодні, 10 жовтня, проходить щомісячне засідання синоду Константинопольського патріархату, на якому розглядають питання надання автокефалії українській церкві. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на турецьке агентство "Анадолу".

Повідомляється, що на другий день у засіданні взяли участь Патріарх Константинопольський Варфоломій I, митрополит Урлі Пантелеймон, митрополит Італії і Мальти Геннадій, митрополит Німецький Августин, митрополит Фрігії Ерманос, митрополит Нью-Джерсі Евангел, митрополит Родосу Кірілос, митрополит Кореї Амбрасос, митрополит Сінгапуру Константінос, митрополит Ретимнона Евгеніос, митрополит Австрії Арсеній, митрополит острова Сімі Хризост і митрополит Чикаго Натанаїл

У свою чергу митрополит Австрії повідомив, що учасники засідання обговорюють питання автокефалії української церкви.

"Коли прийде час, ми оголосимо про рішення. Константинопольський патріархат володіє ексклюзивним правом надання автокефалії. Не хочемо, щоб виникла проблема між Росією і Україною. Ми виступаємо за мир", - зазначив митрополит.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що экзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфільський і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїл і єпископ Едмонта і Західної єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіон прибули на Синод у Стамбул.

Сьогодні прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря повідомив, що питання Томосу обговорять тільки після звіту екзархів.

Додамо, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляв, що Указ Вселенського патріарха про надання автокефалії Українській православній церкві отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Обьединенном соборі.