День фінансів, 8 травня: «Банка» від mono, результати валютної лібералізації, криза в українському IT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 8 травня: «Банка» від mono, результати валютної лібералізації, криза в українському IT

1031
У п’ятницю, 8 травня – про банки, банківські продукти і не тільки:
Валютна лібералізація. Результати за рік. У своєму річному звіті НБУ зазначає, що за минулий рік скасував близько 40 обмежень на валютні операції. Як зазначається, жодне з послаблень не мало негативних наслідків для валютного ринку і платіжного балансу, а бізнес і громадяни позитивно сприйняли валютну лібералізацію і тестували нові можливості. Finance.ua склав ТОП-10 найбільш важливих валютних послаблень НБУ на нашу думку.
Українці брали більше кредитів на споживчі потреби. За результатами минулого року, гривневе кредитування громадян на споживчі потреби зросло на 31%. Причиною зростання регулятор вважає збільшення доходів населення і поліпшення споживчої впевненості. Лідерами в нарощенні роздрібних кредитів були банки з приватним українським капіталом: +54% за рік.
До речі, якщо ви вирішили взяти кредит, то на Finance.ua ви зможете швидко оформити і отримати кредит онлайн. У новому відео на YouTube-каналі Finance.ua ми розповідаємо, як користуватися найзручнішим сервісом підбору кредитів.
Надліквідна система. Банківська система в Україні має надліквідність близько 200 млрд грн, але будь-який банк у разі потреби в коштах може отримати кредити від НБУ. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій під час доповіді на засіданні фінансового комітету Ради. “Для того, щоб максимально вивільнити кошти банків для підтримки економіки, ми рекомендували банкам утриматися від виплат дивідендів”, – розповів він.
У monobank з’явилася своя «Банка». Банк з котиками надав новий сервіс для накопичень під назвою – «Банка». З його допомогою клієнти банку можуть відкладати великі (або не дуже великі суми) на будь-які придумані цілі. Як повідомляє співзасновник monobank Олег Гороховський, система має різні типи накопичення. Наприклад, округлення залишків і витрат, відсоток від витрат, регулярні платежі. Крім того, можна сформувати посилання, за яким вашу «Банку» зможуть поповнити знайомі. Круто!
Боротьба з підробленими банкнотами. Протягом 2019 року з обігу було вилучено майже 8,8 тис. шт. підроблених банкнот національної валюти на суму 3,3 млн грн. У 2018 році вилучили майже 7,4 тис. шт. підроблених банкнот на суму 2,1 млн грн. У Нацбанку зазначають, що таке зростання відбулося через зростання кількості підробок банкноти номіналом 500 грн старого зразка, такі підробки складали 65% від загальної кількості підроблених банкнот, вилучених з обігу.
Про інші новини п’ятниці:
Кабмін опублікував рішення про ослаблення карантину. Вже наступного тижня буде відновлено роботу частини закладів, однак за умови дотримання протиепідемічних заходів. Повний перелік того, що буде дозволено і заборонено, читайте тут.
Криза в українському IT. Згідно з дослідженням порталу DOU, криза в українському IT вже настала. Кількість вакансій зменшилася, а відгуків на позиції по деяких категоріях – різко зросла. Якщо порівнювати квітень з березнем 2020-го, то просідання було на 20%.
Не тільки для IT (про всяк випадок). У Мінекономіки сьогодні нагадали, що потрібно знати, якщо ви втратили роботу і хочете отримувати допомогу від держави.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас