29 квітня 2020, 11:37

Чому розробники Генплану Києва ображають експертів і поширюють неправду

Проєкт Генплану міста Києва, який пропонують киянам до обговорення, аналізує Рух ЧЕСНО. Ми системно моніторимо, що відбувається із незаконними та конфліктними забудовами в столиці. Нас цікавить, як місцева влада буде вирішувати долю міста, впливати на розвиток інфраструктури і збереження зелених зон.

Вже вийшла низка матеріалів щодо знищення Протасового Яру, Осокорків. Але жодна із публікацій не викликала такої бурхливої реакції розробників проєкту Генплану, як останній матеріал. Ми розповіли киянам про те, що замість Біличанського лісу, який є нацпарком і захищений президентським указом, запланували три парки. Ще понад 10 парків планують зробити в різних районах Києва за рахунок лісів.

Потім нам всім радісно прозвітують про те, що в нас з'явилося 17 парків (от не було, не було і виросли!), промовчать, що це сталося за рахунок лісів, показник зелених зон штучно підніметься і дасть забудовникам зелене світло на нові тисячі квадратних метрів бетонних джунглів без інфраструктури.

Після цього матеріалу на Facebook-сторінці Генплан міста Києва почало палати. Ми навіть з колегами подумали, що сторінку зламали, бо дно пробивали все глибше.

Перший пост відверто принизив і знецінив позицію еколога і експерта Олега Листопада. Пропоную подивитися, як зневажливо про думку фахівця написали на сторінці Генплану.



Саме Листопад назвав те, що відображено в проєкті Генплану, профанацією. Його назвали "невідомим та так званим екологом". До відома того, кому дали право писати з офіційної сторінки Генплан міста Києва -Олег Листопад знаний фахівець і співпрацює зі "Світовим банком". Google в поміч. Еколога Листопада можна побачити в сюжетах провідних телеканалів країни.



Олег Листопад був у журі журналістського конкурсу, на який мої колеги і я подавали свої статті. Я, зокрема, писала про дерибан Коцюбинською селищною радою Біличанського лісу і Олег Листопад – один з тих екологів, які точно знають ситуацію з Біличанським лісом і прекрасно проінформований про те, що громада зібрала понад 12 000 підписів, віднесла їх в Адміністрацію президента і домоглася статусу нацпарку, аби захистити цю екосистему не лише від Коцюбинської ради, а й від можливих схожих дій з боку столичної влади. Саме тому ліс отримав найвищий природозахисний статус.

Постає логічне питання. Якщо проєкт Генплану міста Києва готують до громадських обговорень, то чи готові ті, хто готували цей проєкт почути критику з боку екологів, інших експертів, громадських організацій і киян? Я бачу, що ні, бо відбувається приниження і знецінення тих, хто дозволив собі сказати власну експертну думку. І це приниження і знецінення відбувається невідомою людиною, яка має адміндоступ до офіційної сторінки Генплан міста Києва. Це неприпустимо. Прикриватися анонімністю сторінки і знецінювати людей – це не просто неетична поведінка, це боягузство.

Одразу після виходу публікації офіційна сторінка Генплану міста Києва намагалася переконати нас про те, що жодних забудов не буде. На що автор публікації журналіст Руху ЧЕСНО Сергій Огородник дав посилання на статтю зі скрінами і коменатрями.



Далі більше. На цій сторінці Генеральний план Києва під прикриттям анонімності вийшов іще один пост, який звинуватив Рух ЧЕСНО в тому, що ми вигадали коментар КО "Київгенплан" Броневицького.



Тобто реальну людину, журналіста, який роками будував свою репутацію, роботу якого знають кияни і депутати Київради, звинуватили в такій неприпустимій і нечуваній речі, як у вигадці коментарів. Коли ж координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська написала про те, що у нас зберігся аудіозапис, цей допис з сторінки видалили. Але все одно думають, що стаття, де є думка шанованих експертів, і реальний коментар Броневицького – це наклеп.



Перед Огородником, статтю якого і далі вважають наклепом, вибачилися. Реальність, я Вам скажу ще та...

Звісно, обговорювати проєкт Генплану з анонімом, який прикрився гучним ім'ям Генплан міста Києва і генерує знецінення думок експертів, дозволяє собі вигадувати і давати оцінку журналістським текстам (питання: які є експертні компетенції у цій царині в того, хто пише з сторінки) – це таки профанація обговорень.

Закликаю всіх киян, громадські організації, депутатів різних рівнів ознайомитися з публікаціями Руху ЧЕСНО про те, що передбачено в Генплані міста Києва і писати листи на пошту Генплану із своїми зауваженнями. Листи просимо за можливості викладати в Facebook із хештегом #ГенпланКиєва, щоб ми могли відслідувати цю комунікацію і зауваження від громади, громадського сектору та політиків.

Ось список публікацій, які вже видані:

Перетворення лісів у парки

Забудова Протасового Яру

Забудова Екопарку Осокорки

Що буде з річкою Почайною

Багатоповерхівки замість агрокомбінату "Пуща Водиця"

Слідкуйте за сайтом Руху ЧЕСНО, а також за Facebook-сторінкою ЧЕСНО Київ, де ми будмо продовжувати цикл публікації про те, що нам приготував проєкт Генплану міста Києва і готувати громаду до обговорень.

На цій же сторінці Ви можете знайти й інші публікації про те, що впливає на якість життя в столиці.

А ось електронна адреса і поштова адреса, куди треба надсилати свої зауваження: kyivgenplan.prop@gmail.com та 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32.

PS (Розробникам проэкту Генплану раджу не просто бути готовими сприймати констурктивну критику, не знецінювати експертів та киян, а бути готовими вносити зміни в проєкт генплану на вимогу громади)

Адвоката Медведчука Київрада може включити в регламентну комісію

Сьогодні, 30 травня, буде сесія Київради. За день до цього з'явився проєкт рішення, яким пропонують розподілити деяких депутатів по Комісіях...

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...