19:45 18.07.2018

Boeing і Пентагон підписали угоду про літаки для президента США на $ 3,9 млрд

3 хв читати
Boeing і Пентагон підписали угоду про літаки для президента США на $ 3,9 млрд

Корпорація Boeing і міністерство оборони США підписали контракт за новою програмою Air Force One ( "Борт номер один") на суму $ 3,9 млрд, йдеться в повідомленні Пентагону.

Як пише The Wall Street Journal, залишилося узгодити останній момент - кольори лівреї.

Зараз президентські боїнги пофарбовані в білий, синій і світло-блакитний. Такий варіант 55 років тому вибрала перша леді США Джекі Кеннеді. Президенту США Дональду Трампу він не подобається, йому хочеться повної відповідності кольорів американського прапора - синій, червоний, білий.

ВПС США закуплять для президента два спеціальнообладнаних літаки Boeing-747-8. Машини цієї серії використовуються в якості президентських з 1990 року.

У кінці лютого Білий дім оголосив, що президент домігся від Boeing зниження фіксованої ціни контракту на Air Force One на $ 1,4 млрд у порівнянні з початковими експертними оцінками, до $ 3,9 млрд. Американські ЗМІ тоді відзначали, що невідомо, звідки були взяті такі оцінки. Boeing не коментує вартість контракту.

У грудні американські ВПС оголосили, що їм вдалося істотно заощадити на майбутніх президентських літаках, оскільки вони перекупили борти, що призначалися для Росії. Однак Трамп був незадоволений вартістю програми, погрожував анулювати замовлення і змінити постачальника. Міністр ВПС США Хізер Вілсон тоді не стала називати суму, заявивши, що Boeing не хоче, щоб стало відомо про розміри знижки.

Базова ціна кожного з літаків - $ 387 млн, і знижка стосується саме її, заявило WSJ джерело, знайоме з перебігом переговорів Пентагону і Boeing. При цьому понад $ 3 млрд закладаються на переобладнання лайнерів відповідно до вимог безпеки і побажаннями президента, а також на їх подальше обслуговування.

Раніше ВПС повідомляли, що мова йде про літаки, призначені для збанкрутілої російської авіакомпанії "Трансаеро". Чотири лайнери були замовлені ще в 2013 році, і Boeing встигла побудувати два з них до того моменту, коли "Трансаеро" оголосила про банкрутство в 2015 році. "Аерофлот", до якого перейшли активи "Трансаеро", відмовився приймати це замовлення, ціна якого до обліку знижок для авіакомпаній становила $ 1,5 млрд, писала FlightGlobal.

Boeing і Пентагон стверджували, що переобладнати два з цих літаків буде швидше і дешевше, ніж побудувати нові.

Проектування і переобладнання Boeing-747-8 займе тривалий час. Спочатку планувалося, що літаки будуть готові до експлуатації в 2024 році. Однак Трамп просив, щоб роботи над ними завершили до 2021 року. В такому випадку він зможе скористатися новими літаками, якщо буде переобраний на другий термін.

Трамп неодноразово висловлював невдоволення виглядом і станом президентських літаків, якими він користується зараз, і відгукувався про них як про технічно і морально застарілі, до того ж оформлені в недостатньо американські кольори, відзначає CBS.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА