11:39 12.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Полтавській області

4 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Полтавській області

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Полтавській області - її готові підтримати 25,3% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада по 9 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Полтавської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 18,0% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 10,6%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 8,5%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,9%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 6,7%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 5%. Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата, стільки ж - не мають наміру голосувати.

При цьому, згідно з результатами дослідження, Ю.Тимошенко є кандидатом, у перемогу якого на виборах опитані вірять найбільше. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла з 18% до 29%. У перемозі П.Порошенка впевнені 15% (у 2017 р. - 23%). Перемогу В.Зеленського бачать близько 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг кандидатів у президенти очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 52% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 28,7% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 16,1%, "БПП Солідарність" - 9,8%, "Громадянську позицію" - 8,2%, Радикальну партію - 7,9%, "Опозиційний блок" - 6,0%. Рейтинг інших партій - менше ніж 4%. Водночас майже чверть жителів області не визначилася з вибором партії, кожен п'ятий не має наміру голосувати.

Жителі Полтавської області оцінюють діяльність місцевої влади дещо краще, ніж центральної. 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас більше ніж 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації дещо зменшився (із 28% до 15%), як і рівень задоволеності діяльністю міського/сільського голови (із 43% до 38%). Частка невдоволених діяльністю обласної державної адміністрації дещо зросла (з 64% до 67%), а кількість тих, хто не задоволений міським/сільським головою, майже не змінилася. Рівень задоволеності місцевими керівниками серед жителів малих міст і сіл значно вищий, ніж в обласному центрі.

Військовий конфлікт на сході України (63%) і хабарництво та корупція у владі (48%) - дві основні загальнодержавні проблеми, за оцінками жителів області. При цьому на особистому рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (64%), низький рівень зарплат і пенсій (54%), підвищення цін на основні товари, інфляція (44%). Соціально-економічні проблеми, як-от низькі зарплати та пенсії, інфляція на рівні особи гостріше відчуваються в обласному центрі і малих містах.

Жителі Полтавської області найчастіше відзначали культурно-історичну близькість із населенням Харківської області. Серед сусідніх країн представники регіону вважають себе близьким до Росії, Білорусі та частково Польщі.

27% опитаних висловили бажання працювати за кордоном, 68% мають протилежні міркування. 48% у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні, 34% не висловили таких прагнень. Традиційно високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (50%), жителів обласного центру (37%) і заможніших людей (46%).

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (52%) і НАТО (41%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (50%), 31% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 7% - за вступ до Митного союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА