НБУ назвав головний чинник відновлення економіки України після кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав головний чинник відновлення економіки України після кризи

Казна та Політика
570
У 2021-2022 роках українська економіка зростатиме на рівні близько 4%. Основним драйвером зростання залишатиметься приватне споживання на тлі стрімкого підвищення мінімальної заробітної плати у 2021 році.
Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ) за жовтень 2020 року.
“Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту за умов відсутності жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі”, – йдеться в документі.
Прогноз НБУ на 2020 рік залишається незмінним – падіння ВВП становитиме близько 6%. За даними НБУ, скорочення економіки за підсумками року є наслідком насамперед складного для бізнесу II кварталу, в якому застосовувалися найжорсткіші карантинні обмеження.
“Водночас ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватимуть гірший урожай та менший фіскальний імпульс”, – зазначили в НБУ.
Скасування жорстких карантинних обмежень з кінця травня та уведення адаптивного карантину зумовило поступове відновлення економічної активності та поліпшення стану ринку праці. Підтримали бізнес-активність і стимулюючі заходи НБУ та уряду. “Так, фіскальна політика в ІІІ кварталі пом’якшилася, хоча і не так суттєво, як очікувалося – нарощення видатків відбувалося насамперед за рахунок раніше накопичених коштів”, – йдеться в огляді.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас