RU
 

Розвінчано міф про смуги на шкірі зебри

Корреспондент.net,  19 серпня 2020, 15:22
0
924
Розвінчано міф про смуги на шкірі зебри
Фото: pixabay.com
Смужки на шкірі можуть, нібито, збивати з пантелику гедзів

Смуги на шкірі зебри не захищають від хижаків і не охолоджують тіло. Можливо, вони потрібні для захисту тварини від укусів комах.

 
Британські вчені з Бристольскої школи біологічних наук спростували ще один міф про смуги на шкірі зебр. Стверджувалося, що смуги, нібито, захищають тварин. Але це не так, вважають фахівці, пише Proceedings of the Royal Society B.
 
Вчені вже розвінчували теорії про призначення смуг. Вони не захищають від хижаків, не беруть участі в механізмах охолодження тіла і не важливі для соціальної взаємодії.
 
Фахівці також схилялися до версії, що смужки на шкірі зебр знижують шанси постраждати від укусів гедзів.
 
Як нещодавно вдалося з'ясувати, коли ґедзь намагається сісти на зебру, то смужки його "збивають з пантелику". Комаха не встигає зменшити швидкість, вдаряється об тіло тварини і відлітає в сторону, не завдаючи зебрі ніякої шкоди.
 
Вчені пояснюють цей феномен ефектом, що виникає при обертанні стовпа, покритого різнокольоровими спіральними смужками. Якщо стовп рухається швидко, то здається, що смужки рухаються не вбік, як насправді, а вгору чи вниз.
 
Тому, гедзям не вдається "приземлитися" на зебру або коня. Комах збиває з пантелику смугастий візерунок шкіри. Можливо, гедзям здається, що потрібний їм об'єкт знаходиться далі, ніж насправді, і вони просто врізаються в нього.
 
Однак недавні експерименти показали, що ґедзі не скидають швидкість при спробі сісти на зебру або коня в смугастій попоні. Мабуть, справа тут зовсім не в забарвленні шкіри.
 
Раніше британські вчені спростували думку про те, що смужки допомагають тваринам маскуватися.
 
Нагадаємо, що оптична ілюзія з зебрами заплутала користувачів. Двоє тварин розташувалися на знімку так, що через малюнок їх хутра не зрозуміло, де чия голова.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: ученыенасекомыеисследованиеВеликобритания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі