19:39 28.02.2020

Захист Порошенка оспорив його привід на допит

2 хв читати
Захист Порошенка оспорив його привід на допит

Допит лідера партії "Європейська солідарність", п'ятого президента України Петра Порошенка в Державному бюро розслідувань (ДБР) у Києві не привів до якогось поступу у справі, в якій Порошенко проходить як свідок, водночас було порушено його право на захист, повідомив його адвокат Ілля Новіков.

"Загалом ситуація залишається такою самою, якою і була. Сенсації, я вважаю, не сталося", - сказав Новіков журналістам після допиту Порошенка в п'ятницю.

Водночас адвокат назвав штучним обмеженням права Порошенка на захист його виклики на допити як свідка у тих справах, де він прямо визначений заявником "як та людина, яку хочуть переслідувати". "Свідок не користується більшістю тих прав, якими ми мали користуватися, якби нас вважали стороною захисту", - розповів він.

Новіков повідомив, що Порошенко подав позов проти слідчого ДБР, який постановив здійснити привід Порошенка на допит, але відповідач туди не з’явився і пішов у відпустку.

"Слідчий Сергєєва... яка наполягала на тому, що сьогодні їй обов'язково треба було побачити Порошенка, інакше у неї зірветься весь курс слідчих дій, саме сьогодні пішла у відпустку. Сьогодні вона мала виступити в Шевченківському суді та відповісти на запитання: чому вона не припинила справи, яку за всіма законами і положеннями здорового глузду мала припинити. Щоб на ці запитання не відповідати, вона у такий спосіб втекла зі свого власного широко анонсованого допиту", - вважає Новіков.

Інший адвокат Петра Порошенка Ігор Головань розповів, що рішення про привід оспорено, попри те, що це не передбачено Кримінальним процесуальним кодексом. "Але ми пройшли всі наші національні етапи оспорювання, і нам вже відкрита дорога до Європейського суду з прав людини", - розповів він.

"Ми звернулися до Вищої ради правосуддя. Крім того, ми звернулися до правоохоронних органів з вимогою притягнути осіб, які брали участь в організації цих неправосудних рішень про привід, до встановленої законом відповідальності", - повідомив Головань.

Як повідомляється на офіційному сайті партії "Європейська солідарність", адвокати Порошенка відзначають беззмістовність допитів у ДБР і розцінюють їх як фарс задля тиску на політика.

"Ми знаємо, і це вже не заперечує ні старе керівництво ДБР, ні нове, що практично всі ці кримінальні провадження є політичним переслідуванням, і вони спрямовані стосовно Петра Порошенка", - зазначив Головань.

"Вони лякаються правди, навіть в такому другорядному питанні, де саме вони знаходяться. Бо вони лякаються, що, не дай Боже, їхня справа піде не до Печерського суду, не до того судді, який підготовлений до неї і щось буде не так. Вони цього дуже лякаються", - зазначив Новіков.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На місці удару по Селидовому знайшли тіло загиблого підлітка - Донецька ОВА

Тимошенко: таких, як Мартиненко, завжди не вистачає

Зеленський подякував Швеції за допомогу, яка не тільки рятує життя українців, а й допомагає забезпечити довгостроковий мир і безпеку в Європі

Арахамія: смерть Мартиненка - велика втрата для української журналістики

Найближчими днями майже у всій Україні пройдуть короткочасні дощі, температурний фон не зміниться

Генштаб ЗСУ: Найбільш напруженою ситуація залишається на покровському напрямку, з найбільшою інтенсивністю ворог діє поблизу Новоселівки Першої

РФ знову скасувала Армійські міжнародні ігри, ймовірно, через брак персоналу й техніки - британська розвідка

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України - на $1,3 млрд

Атака БПЛА енергооб'єкта на Рівненщині призвела до короткочасного знеструмлення споживачів - "Укренерго"

Унаслідок ракетного удару на Сумщині вранці загинуло двоє людей, троє поранені - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА