Країни Балтії до 2025 року відключаться від російських електромереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії до 2025 року відключаться від російських електромереж

Енергетика
289
Прем’єр-міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі та представники Єврокомісії 20 червня затвердять календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.
Про це повідомляє Delfi.
Радник президента Литви Неріюс Аляксеюнас заявив, що політична дорожня карта буде підписана в Брюсселі перед самітом Європейського Союзу.
“Намічено дуже конкретний календар, хто, що і в які строки повинен зробити”, – сказав дипломат.
За його словами, в угоді намічено, що синхронізація повинна бути реалізована не пізніше 2025 року, а ЄК візьме участь в переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення. Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії.
Після довгих взаємних суперечок країни Балтії в 2018 році вирішили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу. Зараз між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладання нової морської перемички.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас