07:52 01.07.2020

Ракета SpaceX стартувала на орбіту з черговим супутником GPS новітнього покоління для ВПС США

2 хв читати
Ракета SpaceX стартувала на орбіту з черговим супутником GPS новітнього покоління для ВПС США

Важка ракета-носій Falcon 9 у вівторок успішно стартувала на орбіту з третім супутником системи глобального позиціонування третього покоління GPS III в інтересах ВПС США, повідомила компанія розробник носія SpaceX.

Запуск ракети був здійснений о 16:10 за американським часом з 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида).

Космічний апарат GPS III вагою 3,8 тонни стане наступним елементом у планованому орбітальному угрупованні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово повинні замінити собою застарілі супутники, які зараз забезпечують сигнал GPS в усьому світі.

Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об'єктів утричі точніше, ніж використовувані наразі супутники, у яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об'єктів буде набагато вищою.

Також GPS III має значно поліпшені можливості в боротьбі з перешкодами в порівнянні з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більше захищеними від блокування противниками США.

Сьогодні послугами системи GPS, оператором якої є ВВС США користуються понад 4 млрд людей у світі.

Створенням нових супутників опікується корпорація Lockheed Martin. Вартість одного апарату оцінюється в $ 577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління становить 15 років.

Перші 10 апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, інші 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 до 2034 року. Оновлювана система повнофункціонально запрацює не раніше ніж у 2022 році в зв'язку з затримкою в модернізації наземних систем управління супутниками.

Перший супутник GPS III був виведений на орбіту 23 грудня 2018 року за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX, яка виграла тендер на запуск п'яти з перших шести апаратів даного типу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Захист економічних прав та свобод

Наростання зовнішніх і внутрішніх чинників впливу на ситуацію в Україні. Які шляхи подолання загрозливих тенденцій

Ми робили Київ європейською столицею - Кличко про 10 років свого мерства

Чи потрібна мілітаризація українського суспільства: ставлення громадян

Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади, ефективності управління та напрямків розвитку країни

Ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Презентація Другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Динаміка зовнішньої і внутрішньої політичної ситуації довкола війни

Український Червоний Хрест заявляє про свою рішучість у боротьбі з корупцією та іншими порушеннями корпоративних норм

Брифінг голови Київської міської організації Українського Червоного Хреста Тетяни Гоєнко щодо підозр у неправомірній діяльності колишньої керівниці районної організації Українського Червоного Хреста в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА