13:09 09.01.2020

Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

2 хв читати
Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

Україна недоотримає близько $450 млн доходів на рік через запуск газопроводу "Турецький потік", повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон

"Ми шукатимемо нові ринки. Потужності цього газопроводу (південний напрямок - ІФ) ми пропонуємо іншим постачальникам, і якщо з'явиться ресурс газу в цьому регіоні, який буде економічно доцільним для імпорту в Україну, постачальники зможуть використовувати нашу ГТС", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Раніше Макогон зазначав, що транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня 2020 року здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. В результаті зниження транзиту через Україну цього року становитиме близько 15 млрд куб. м.

У свою чергу виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звернув увагу на те, що новий оператор має навчитися заробляти на наданні додаткових послуг, оскільки завантаження ГТС України на 90-110 млрд куб. м уже неможливе.

"Ми маємо усвідомлювати, що обхідні газопроводи вже побудовано. На жаль, ці обсяги ми втратили, і можливість їх заміщення, чесно кажучи, малореальна. Ми маємо очікувати, що обсяги транзиту через Україну навряд чи будуть такими, як раніше", - сказав він.

Газопровід "Турецький потік" (TurkStream) безпосередньо з'єднує газотранспортну систему Туреччини з найбільшими запасами газу в Росії та забезпечує постачання енергоресурсів до Туреччини, Південної та Південно-Східної Європи. "Турецький потік" дасть змогу постачати в регіон до 31,5 млрд куб. м природного газу на рік. Газопровід працює вже з 1 січня 2020 року, забезпечуючи постачання російського газу в Болгарію і на захід Туреччини замість використовуваного раніше Трансбалканського маршруту (через Україну, Молдову, Румунію).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

Кабмін встановив із 1 червня тариф на е/е для населення в 4,32 грн/кВт-год - перший заступник голови енергокомітету Ради

Країни ЄС згодні координувати зусилля для скорочення імпорту енергоносіїв із РФ до нуля - єврокомісар

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Питання перегляду тарифів на е/е для населення до порядку денного засідання Кабміну не включали

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Графіки відключень не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% електроенергії - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА