Доступність посилання

ТОП новини

«Консультативна рада» з ОРДЛО суперечить інтересам України – Басараб (огляд преси)


Під час акції «Ні Мінській зраді!». Львів, 14 березня 2020 року
Під час акції «Ні Мінській зраді!». Львів, 14 березня 2020 року

11 березня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ та угруповань «ЛНР» і «ДНР» домовилися створити «консультативну раду».

Згода української делегації на пропозицію створити таку «консультативну раду» суперечить національним інтересам. Посилює тезу, що на Донбасі не збройна агресія Росії проти України, а конфлікт між Києвом і якимись повсталими «республіками», – пояснює в «Газеті по-українськи» політолог Михайло Басараб.

Він стверджує, що Київ фактично допомагає Москві позбутися відповідальності за агресію й отримати статус наглядача за конфліктом. Ця рада з часом повністю замінить «нормандський формат», оскільки залучить усіх його учасників, ОБСЄ і представників «сепаратистських» угруповань. Франція та Німеччина схвалять, якщо Україна погодиться. У них на часі – проблеми економіки й коронавірус.

Спершу цей майданчик візьметься за обговорення численних деталей. І незабаром українці незчуються, як за кілька місяців Росія остаточно перестане фігурувати як окупант і набуде статусу спостерігача. А Україна потоне в переговорному процесі з «ЛНР-ДНР» («ЛНР-ДНР» – угруповання, що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії – ред.). Війна триватиме. Це вдарить по статусу й рейтингу Зеленського, збурить суспільство. А це вже шлях до справжнього громадянського протистояння, чого й прагне Росія, наголошує політолог.

Київ має вимагати іншого підходу. Політичне врегулювання повинно бути фінальним етапом можливих домовленостей із Росією, а не розпочинати з них вирішення конфлікту. Спочатку мусять припинити вогонь. Далі – вивести російські війська за межі України. Дати можливість Києву відновити контроль над кордоном, відшкодувати збитки за окупацію. Про це йдеться в статті «Росія перестане фігурувати як окупант, або Банкова створює Консультативну раду з бойовиками».

4 березня уряд Олексія Гончарука відправили у відставку. Тоді ж Верховна Рада затвердила прем’єром Дениса Шмигаля. Чому змінили Кабмін? Чиї інтереси він захищатиме? Про це в тижневику «Країна» розповідає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Зміни прем'єра захотів олігарх Коломойський, переконує експерт. Між реформами й Ігорем Валерійовичем Зеленський обрав останнього. Коломойський і його команда довго атакували міністра фінансів Оксану Маркарову та прем’єра Олексія Гончарука. Це критично важливі посади в питанні «Приватбанку». Цих людей замінили. Є величезний ризик, що через суди банк можуть повернути колишнім власникам. У західних партнерів України та попереднього уряду був план на цей випадок. Передбачав, що Мінфін забере 155 мільярдів гривень, які держава вклала у «Приват» для його порятунку.

А Нацбанк виведе його як неплатоспроможний. Але для реалізації цього задуму потрібне рішення міністра фінансів. Тепер його може не бути. Тобто Коломойський може не тільки не сплатити державі 5,5 мільярда доларів за виведення коштів. А ще й отримати держбанк з усіма цими грошима. Це подвійне пограбування українців. Інша причина – рейтинги. Зеленський чутливий до них. Хоча не мав би таким бути, адже казав, що не планує переобиратися. Але глава держави вирішив змінити акторів, які перестали подобатися публіці. Об’єктивних передумов для зміни уряду не було. Названі причини – надумані й маніпулятивні. Останні кілька місяців їх озвучували люди Коломойського. Говорили про погану економіку та комунікацію. Після зміни Кабміну до якісної комунікації так і не прийшли, а економічної складової в новому уряді взагалі немає.

Так само є ризик, що скасують реформи попередньої влади, попереджає банкір. Анонсують відкат у банківській сфері. Можуть скасувати зміни в корпоративному управлінні – ліквідувати наглядові ради в держкомпаніях. Риторика влади щодо медичної реформи також свідчить про можливе повернення до старого. Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка намагався реформувати прокуратуру. Це не сподобалося Андрієві Портнову і Рябошапку звільнили. Усе це суперечить духу реформ. Україна за крок від прірви, попереджає експерт. Заголовок публікації – «Реформ не буде. Зеленський обрав Коломойського».

Зміна уряду не врятує рейтингу Зеленського, попереджає в тижневику «Країна» політолог Валентин Бушанський. Він зазначає, що на зміну некомпетентному й безхребетному Олексію Гончаруку прийшов такий самий Денис Шмигаль, наділений до того ж і винятковою безпринципністю. Позитивних змін в економіці не буде.

Негативні тенденції занадто сильні, а елементарного плану дій уряду немає. Єдине, на що варто очікувати, це на девальвацію гривні, а отже,й зростання інфляції. Заява Шмигаля про те, що питання продажу землі іноземцям має бути винесене но референдум, приголомшує політолога цинічністю – категоричним небажанням обговорювати суть проблеми.

Отже, країна вступає у складний конфлікт, компромісне вирішення якого навряд чи неможливе, зазначає експерт. Він також переконує, що Володимир Зеленський і його офіс діють у руслі інтересів Росії. Їхні кроки зустрічають жорсткий спротив громадянського суспільства. Тож президент почувається, ніби в обложеній фортеці. Тому на посаді міністра внутрішніх справ збережено Арсена Авакова, який запевняє президента, що здатен протидіяти громадянському суспільству. Кредит довіри до президента вичерпався.

Зміна уряду не уможливить поліпшення соціально-економічної ситуації. Навпаки, вона тільки погіршуватиметься. І невдоволення діяльністю Володимира Зеленського зростатиме. Країну очікують масові акції протесту. Ситуацію ускладнює той факт, що опозиція не має лідера, який мав би позитивний баланс довіри. Влада, яка стрімко втрачатиме підтримку, вступить у протистояння із громадянським суспільством, яке, одначе, матиме проблеми з координацією дій і публічною артикуляцією своїх вимог. Прийшла весна, але, хто кого саджатиме, невідомо, зазначає насамкінець політолог.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG