15:29 22.05.2020

Посли G7 вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною та МВФ щодо нової програми допомоги

2 хв читати
Посли G7 вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною та МВФ щодо нової програми допомоги

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною і Міжнародним валютним фондом щодо нової програми stand-by обсягом $5 млрд терміном на 18 місяців.

"Посли країн G7 вітають Україну і МВФ з досягненням угоди на робочому рівні щодо нової програми допомоги, яка зміцнить макроекономічну стабільність України і допоможе їй впоратися з кризою COVID-19", - йдеться в повідомленні на сторінці послів G7 в Україні.

Як повідомлялося, МВФ і українська влада досягли угоди на рівні персоналу (staff level agreement) про нову програму фінансування stand-by (SBA), щоб допомогти Україні впоратися з пандемією COVID-19, йдеться в повідомленні МВФ у ніч на п'ятницю.

"Новий SBA запитаним обсягом SDR3,6 млрд (що еквівалентно $5 млрд) спрямований на забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі усунути наслідки шоку COVID-19, одночасно консолідуючи зроблені до сьогодні досягнення і просуваючи вперед важливі структурні реформ з метою зменшення основних вразливостей", - прокоментувала досягнуту угоду Іванна Владкова Голлар, що очолювала команду співробітників МВФ у переговорах з Україною.

Напередодні ввечері президент України Володимир Зеленський підписав закони про банківську діяльність (№2571-д) і про поправки до Податкового кодексу (№1210), який імплементує низку положень плану BEPS, тим самим Київ виконав останні попередні умови для відкриття нової програми.

Президент Зеленський, Нацбанк України та попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд, розмір якої міг бути збільшений до $8 млрд. Це програма мала замінити 14-міс. програму stand-by на SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд, яка була покликана підтримати країну в період президентських і парламентських виборів минулого року і яка завершилася 17 лютого цього року.

Україна змогла отримати за stand-by лише перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, проте у зв'язку зі зміною президента та уряду країни після виборів було вирішено розпочати розробку нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Проте у зв’язку з коронакризою України і МВФ замість EFF перейшли до обговорення 18-місячної програми stand-by на $5 млрд. Позитивне рішення МВФ щодо нової програми дасть уряду змогу отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Київ розраховує отримати перші кошти МВФ до кінця цього місяця, коли має відбутися погашення випущених п'ять років тому під гарантії США єврооблігацій на $1 млрд, або на початку червня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА