18 вересня 2020, 15:11

Лікбез по безвізу для Арахамії

Після голосування новою коаліцією (Слуги, ОПЗЖ та Коломойськими) за конкурсну комісію по обранню керівника САП, голова фракції СН Давід Арахамія зявив цитую:

"Я вам напоминаю, что у нас есть ассоциация с ЕС – там сотни, а то и тысячи документов, которые ратифицированы. Там никакого САП нет, там есть независимость антикоррупционной структуры...".

Такі заяви голови президентської фракції є або повним невіглаством, або цинічною брехнею.

Угода про асоцію України та ЄС – це не тисячі документів, а один документ, який передбачає поглиблену співпрацю України та ЄС в, перш за все, економічній, а також політичній сферах.

Про Антикорупційні органи там не йдеться взагалі. Є лише згадка, що сторони будуть вести боротьбу з корупцією.

Але безпосередньо і безвізового режиму угода про асоціацію України та ЄС не стосується.

Діалог про лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС – це окремий процес і він був розпочатий 29 жовтня 2008 року.

22 листопада 2010 року було затверджено план візової лібералізації, де, зокрема, йшлося про обов'язковість боротьби з корупцією та затверджувалися необхідні кроки.

Створення САП було умовою візової лібералізації ("отримання безвізу") з ЄС.

- На початку 2015 Україна взяла на себе зобов'язання створити незалежну антикорупційну інфраструктуру: "Створити дієве та незалежне Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Національне агентство з питань запобігання корупції з чіткими керівними принципами міжвідомчої співпраці".

- В кінці 2015 Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити незалежність САП: "Забезпечити до першого кварталу 2016 року незалежність та цілісність спеціалізованої антикорупційної прокуратури, в тому числі шляхом внесення змін до Закону "Про прокуратуру" належних гарантій для відбору та звільнення керівництва відомства".

А тепер найголовніше. При оцінці виконання цих зобов'язань у 2020 ЄС звернув увагу, що наявний конкурс на обрання голови САП може порушувати вимогу візової лібералізації, а тому рекомендував виправити процедуру призначення:

"Зокрема, звертаємо увагу на постійні занепокоєння щодо незалежності та доброчесності САП, у тому числі шляхом забезпечення надійної процедури відбору для наступного керівника САП. Переконайтесь, що призначення та звільнення керівництва усіх правоохоронних органів відбувається суворо відповідно до закону".

Створення та незалежне функціонування САП, в тому числі незалежна процедура відбору керівника, були також умовою для отримання кредитів від МВФ.

- 2015 рік. Недоліки у процесі відбору керівництва антикорупційної прокуратури, такі як відсутність об'єктивних критеріїв при призначенні членів відбіркової комісії та кандидатів, підкреслили необхідність відповідної законодавчої та інституційної бази для подальшого вдосконалення з метою повного забезпечення незалежності та цілісності САП. З цією метою процедури відбору, призначення та звільнення керівництва та персоналу бюро повинні відповідати вимогам більш суворої незалежності та доброчесності.

- 2020 рік. "Ми розглянемо законодавчу базу для вдосконалення процедур відбору посадових осіб САП". "Крім того, на керівні посади в антикорупційних установах відбір повинен проводити деполітизована комісія з відбору з відповідними процедурами та критеріями відбору".

ЧитайТе!

СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф?

Схоже, що СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф Виглядає, що СБУ підігрує звільненому судді Богдану Львову, у якого журналісти СХЕМ знайшли російський паспорт...

Відмазати ''слугу крипти'': як суддя ВАКС Ткаченко рятує нардепа Одарченка після підігрувань Коломойському

Суддя Вищого антикорсуду (ВАКС) Олег Ткаченко знову нагадав про себе. У минулу п'ятницю він частково скасував підозру колишньому "слузі народу" Андрію Одарченку...

Мовчання Банкової. Чому президент ігнорує петицію про "правки Лозового-Іонушаса"

1 лютого суд у Чернівцях закрив справу про спробу незаконного вивезення чоловіків призовного віку до Румунії (за 3-6 тис. дол.). Одного з організаторів затримали – йому загрожувало від 7 до 9 років ув'язнення з конфіскацією...

Чи погодиться комісія з відбору голови НАЗК грати в "підкилимні ігри" Банкової?

Від початку проведення незалежних конкурсів на посади керівників антикорупційних органів Банкова (спочатку – під Порошенком, а потім – під Зеленським) намагалася ці конкурси "хакнути"...

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Один з підозрюваних – досі при посаді

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Вчора був суд по Діючому керівнику профільного департаменту Міноборони – Нахкуру...

Офіс Зеленського злякався петиції про скасування "правок Лозового-Іонушаса"

Офіс Зеленського відмовився реєструвати петицію з вимогою скасувати "правки Лозового-Іонушаса". Ще в пʼятницю ми у Центрі протидії корупції (ЦПК) подали від мого імені відповідну петицію на сайт президента...