19:01 08.07.2018

Левка Лук'яненка поховають у вівторок на Байковому кладовищі

2 хв читати
Левка Лук'яненка поховають у вівторок на Байковому кладовищі

Український письменник, дисидент і колишній народний депутат України Левко Лук'яненко буде похований у вівторок, 10 липня, на Байковому кладовищі в Києві після відспівування у Володимирському соборі, повідомляє його соратник, колишній народний депутат, письменник Володимир Яворівський.

"Відспівування у Володимирському з 12.30 до 13.30. Похорон на Байковому", - написав В.Яворівський на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

Попрощатися з Л.Лук'яненком можна буде в його будинку в с.Хотів Києво-Святошинського району Київської області, а у вівторок перед відспівуванням - у клубі Кабінету міністрів на Інститутській.

"Нарешті дружина Левка Надя прийняла остаточне рішення: в понеділок з Левком можна попрощатися в його будинку, в с.Хотів. У вівторок з 10 до 12 в Клубі КМ (Інститутська)", - повідомив В.Яворівський.

Як повідомлялося, Л.Лук'яненко помер на дев'яностому році життя в суботу після тривалої хвороби. Перед цим В.Яворівський повідомляв, що Л.Лук'яненко потрапив до реанімації.

Л.Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в с.Хрипівка Чернігівської області. За часів СРСР був правозахисником і дисидентом. У січні 1961 року засуджений радянським судом до розстрілу "за антирадянську агітацію і пропаганду", проте вирок згодом був замінений тюремним ув'язненням терміном на 15 років.

У 1976 році Л.Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників "Української гельсінської групи". У наступному році він був знову засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. У 1988 році Л.Лук'яненко вийшов на свободу. Таким чином, він провів 26 років свого життя в ув'язненні.

Автор "Акта проголошення незалежності України". Народний депутат України чотирьох скликань. У 2005 році Л.Лук'яненко отримав звання Героя України. У 2016 році став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США і Захід повинні прискорити і збільшити надання допомоги, щоб Україна якнайшвидше досягла перемоги у війні, - Помпео

Зеленський у Харкові відвідав місце удару по поліграфкомплексу

На Кіровоградщині працює ППО - обладміністрація

Генштаб ЗСУ: Сили оборони України зупинили російські війська на харківському напрямку

Україна здійснила всі чотири законодавчі кроки для початку переговорів про вступ до ЄС - Жовква

У КРОПИВНИЦЬКОМУ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кількість бойових зіткнень на фронті перевищила 50, ворог відновив високу інтенсивність атак на покровському напрямку - Генштаб

У більшості західних, центральних, південних і Житомирській областях до кінця доби можливі грози зі шквальним вітром

Від початку повномасштабної війни Ахметов спрямував 9 млрд грн на допомогу Україні та українцям

МОН затвердило скорочені освітні програми з українознавчих предметів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА