25 липня 2019, 16:40

Платформа здоров'я. Наша стратегія успіху.



Вагому частину свого життя, не дивлячись на відсутність профільної освіти, я присвятив вирішенню проблем охорони здоров'я України. Як показує практика, це не заважає, а в деяких випадках навіть допомагає ефективніше розв'язувати проблеми. Найцінніший здобуток за цей час – мої однодумці, з якими пліч-о-пліч вдається долати перепони, досягати цілей та окреслювати майбутні горизонти.

Декілька років тому ми активно почали пропагувати тему вакцинації. Не дивлячись на усі складнощі, нам вдалося завоювати довіру людей та звернути увагу сотень тисяч небайдужих батьків до важливості щеплень. Та формуючи відповідальність громадян до питань імунізації, в наш фокус майже не потрапили лікарі. Сьогодні ми свідомі того, що медична спільнота відіграє стратегічну роль у підвищенні рівня вакцинації населення, а як наслідок, збереженні здоров'я і життя наших громадян.

Разом з тим в умовах війни, а паралельно економічної нестабільності, Україна прийняла надважливе рішення – запустити реформу охорони здоров'я. Як відомо, зміни часто бувають болючими. Десятки тисяч лікарів та медичних працівників опинилися перед новою реальністю, яка й досі для багатьох лишається незрозумілою. Багато з наших медиків, втративши усяку надію на достойне життя на Батьківщині, подалися шукати кращої долі до наших західних сусідів. Взявши до уваги ці та багато інших критичних факторів, поставивши за мету сприяти трансформації української медицини, ми створили громадську організацію "Платформа здоров'я", яка почала свою діяльність у лютому 2018 року.

Підтримка лікарів – адвокація якісних змін

Нашій організації всього півтора року, але за цей час нам вдалося багато. В першу чергу, ми пишаємося нашою "Програмою комплексної підтримки лікарів первинної ланки" та освітнім проектом "Школа лікаря первинки". Сотні лікарів первинної ланки вже стали учасниками наших навчальних заходів. Одним з інсайдів для медиків став той факт, на скільки реальним та простим може виявитися відкриття власної приватної практики. Українські та іноземні експерти продовжують допомагати нашим лікарям опановувати немедичні навички у сферах маркетингу, бізнесу, інноваційних каналів ведення комунікації з пацієнтами тощо.

По суті, ми стали адвокатами якісних змін в державі. Тих змін, які конче потрібні для якнайшвидшої інтеграції України до клубу розвинутих держав Європи.

Одночасно з вищевказаними успішно реалізуються й інші наші проекти:

Проект "Аналітика місцевих видатків на медицину" був реалізований у 2018 році. Метою проекту стало забезпечення прозорості бюджетної системи України, шляхом здійснення моніторингу, аналізу і подальшої публічної комунікації видатків на охорону здоров'я державного та місцевих бюджетів. В тому числі ми сформували рейтинг областей за видатками на охорону здоров'я у 2018 році.

"Всеукраїнська відзнака "Головний лікар року". Ми переконані, що необхідно сприяти підвищенню статусу лікарської професії. Особливо, коли медики опинились в умовах реформування, темпи якого є дуже стрімкими. Фактично сьогодні сімейні лікарі та керівники лікарень є тими, хто особисто втілює реформу в життя. Місією відзнаки ]"Головний лікар року" є пошана та визнання досягнень головних лікарів, відзнака професіоналізму в менеджменті, відданості професії та особистого внеску головного лікаря у розвиток медичного закладу і сфери охорони здоров'я. Разом з тим, під час церемонії нагородження ми проводимо освітній блок, щоб лікарі додатково мали змогу підвищити свої управлінські, аналітичні, комунікаційні навички.

"Програма сприяння розбудові eHealth в Україні". В цьому напрямку, як і в решті, ми дотримуємося принципів конструктивної критики та незалежної експертизи. Ще в 2016 році я долучився до розвитку eHealth. Вже тоді мені було зрозуміло, що цей процес не є однозначним, а кінцевий продукт неповністю відповідає українським реаліям і потребам сфери охорони здоров'я. Далі була потужна публічна комунікація моїх висновків і прогнозів, які майже всі проявилися сьогодні. Тому "Платформа здоров'я" займає чи не найактивнішу позицію у впровадженні повноцінної системи електронного здоров'я в Україні. Пріоритетом на найближче майбутнє ми бачимо проведення глобального та ретельного аудиту системи з подальшими висновками та формуванням Національної стратегії розвитку eHеalth, яка має бути затверджена на рівні Кабінету Міністрів.



Всі результати, яких ми досягли, це є спільний здобуток організації та її друзів і партнерів. Про це важливо пам'ятати. Продовжуємо свою роботу з вдячністю всім і кожному, хто нас підтримає, виказує конструктивну критику та розділяє наші цінності.

Що ми будемо робити далі?

Продовжуємо реалізацію "Програми комплексної підтримки лікарів первинної ланки" ще мінімум на 5 років.

Разом з партнерами я розробив "Візію здорового майбутнього України 2035". Це концептуально формула розвитку для нашої держави, де основним пріоритетом є здоров'я громадян.



Україну 2035 ми бачимо з ефективною багаторівневою страховою медициною; з неухильним стійким зниженням розповсюдженості хронічних захворювань; лікуванням, ранньою діагностикою та профілактикою, що базуються на доказовій медицині; з гідною оплатою праці медичного працівника, який більше не думає про роботу за кордоном. А найголовніше, Візія-2035 – це тривалість життя українця на рівні 90-100 років. І ні, це зовсім не фантастика. Якщо сьогодні в Нідерландах чи Швейцарії середня тривалість життя вже перевищує 80 років, то із розвитком медицини цей показник вже у найближчі 15-20 років досягне відмітки 90-100.

Ми розпочинаємо тісну співпрацю з Центром громадського здоров'я МОЗ України над зміцненням здоров'я населення, профілактикою захворювань та стратегічним управлінням у сфері громадського здоров'я. Ми сприятимемо створенню місцевих центрів громадського здоров'я, забезпечивши працівникам відповідний рівень експертної допомоги. Ефективність роботи цієї структури на національному рівні напряму залежить від злагодженої роботи регіональних центрів громадського здоров'я.

Для того, щоб рухатись далі по шляху трансформації охорони здоров'я, необхідно провести аудит того, що вже реалізовано і зробити висновки, які проблемні зони необхідно відкоригувати та які корективи варто внести в заплановану роботу. "Платформа здоров'я" ініціює цю діяльність, залучаючи партнерів та стейкхолдерів.

Безумовно, я не можу оминути увагою і вибори до Парламенту нашої країни, які нещодавно відбулися вже з відомими для всіх результатами. Сподіваюся, що почуті нами ініціативи на кшталт "Держава у смартфоні" та інтенсифікація роботи над проектом електронного здоров'я України будуть втілені у реальність якомога скоріше.

Разом з партнерами команда ГО "Платформа Здоров'я" буде слідкувати за подальшим ходом медичної реформи та за тим, щоб головним вектором її впровадження залишалась найвища цінність держави – здоров'я її громадян.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...