Міжбанк: цінники НБУ "управлятимуть" курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: цінники НБУ "управлятимуть" курсом

Валюта
892
Вівторок на валютному ринку пройде дуже динамічно й зі зростанням активності клієнтів у порівнянні з “тихим” понеділком. За нашими прогнозами, 18 лютого обсяги операцій на торгах складуть $190-235 млн при укладанні до 520-640 угод.
Основних причин збільшення статистики дві:
1) перенесення на сьогодні значного числа угод в доларі США, які вчора компанії не захотіли робити на умовах ТОМ;
2) проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП.
Безпосередньо на курсоутворення істотно вплинуть три фактори:
1) Пік бюджетних платежів у клієнтів. Компаніям необхідно закрити в найближчі дні свої податкові платежі і зростання потреби в гривні приведе до активізації продажів валюти експортерами на тлі низького попиту на неї у імпортерів, яким теж треба розрахуватися з державою. Це працює на зміцнення гривні;
2) Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуються облігації терміном обігу 140 днів, 518 і 1092 дні на загальну суму за номіналом 4,5 млрд гривень. З урахуванням нещодавніх погашень попередніх випусків ОВДП і майбутніх незабаром – особливого додаткового припливу коштів до бюджету ми не прогнозуємо. Багато інвесторів просто перевкладуть кошти від раніше погашених паперів. Але частина з них буде купувати валюту і фіксувати валютний прибуток, а частина навпаки – вирішить довкласти на цьому аукціоні. Якщо Мінфін і інвестори знайдуть компроміс щодо прибутковості – певний приплив валюти від іноземців під ці операції можливий. За нашими розрахунками – до $70-110 млн. І це теж буде корисно для зміцнення гривні;
3) Інтервенції НБУ. Нацбанку необхідно поповнювати резерви і він буде активно скуповувати надлишок пропозиції долара на торгах. Це з одного боку – робить його фактично маркетмейкером за курсом (його цінники викупу долара будуть практично “управляти” курсом протягом сесії). З іншого – приведе до того, що регулятор підтримає котирування долара в потрібному для себе коридорі, що не дасть валюті ситуативно обвалитися.
Спекулянти спробують скористатися ситуацією і будуть працювати як в форматі “в дві сторони”, так і підлаштовуючись під дії великих гравців – постараються «погойдати» курс протягом дня.
Готівковий ринок продовжить залишатися заручником поведінки міжбанку і буде ставити свої котирування з оглядкою на безготівковий курс. Своєї гри “на підвищення” або “на пониження” власники обмінників вести не будуть. Причина – ринок надто вже спокійний в частині готівкової валюти і особливого попиту на неї немає. Тому сьогодні фінансисти працюватимуть з досить середнім рівнем спреду по долару в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній і до 20-25 копійок у банках.
За нашими прогнозами, 18 лютого коридор по долару буде в межах 24,30-24,50 гривень з дуже ймовірними виходами Нацбанку з купівлею валюти.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,40 / 24,43
євро – 26,44 / 26,47
російський рубль – 0,3844 / 0,3851
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас